НОВИНИ

Три медицински сестри от болницата в Шумен са с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 08.07.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Регионални

Три медицински сестри от болницата в Шумен са с положителни тестове за COVID-19. Две работят в Спешно-приемно отделение и са били контактни на медицинската сестра, която беше диагностицирана с коронавирус в края на юни. Третата специалистка по здравни грижи е от операционната.

Медицинските специалисти са в добро състояние и под карантина. Отделенията в болницата продължават да работят.

Новите заразени са открити при седмичното изследване на медиците, които са на първа линия. Две от медицинските сестри са дали положителен резултат на теста за СOVID-19.

Д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен: При тях е назначена 14-дневна карантина. Една друга медицинска сестра даде леки оплаквания от болки в гърлото, при нея беше взета проба и се оказа и при нея положителна. Тя също е със съвсем леки симптоми и е оставане на домашно
лечение. Реално четирите, само първата е на лечение в болницата.

Спешно-приемното отделение продължава да работи при мерки за дезинфекция и защита за лекари, медицински сестри и санитари. Спешното отделение е невъзможно да бъде затворено, защото е единствено за областта.

Д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен: Ако бъде затворено, рискуваме живота на много други пациенти. Ежедневно в него се оказва реанимационна помощ. Знаете тези дни имаше тежки катастрофи. Изобщо може ли някой да си представи спешното отделение на болницата да не работи. Просто това е невъзможно. Вземат се всички мерки. Освен контрола на персонала за евентуална инфекция, извършва се дезинфекция през 2 часа.

Според дългогодишният лекар, д-р Петко Загорчев проблемът със защитата на медиците не е само в предпазните облекла.

От тях имат достатъчно. Рискът идва от пациенти, които крият, че са заразени с коронавирус.

Докторът разказа за случай, в който пациентка заедно с цялото семейство е ходила до Варна, след като е отказала да бъде хоспитализирана в Шумен.

Д-р Петко Загорчев: И днес без да предупредят, че имат тестове, че има риск, има опасност, цялата тумба се изсипва в спешно отделение, говорейки за нещо съвсем друго, в резултат на което персоналът дори и да спазва дистанция, не е взел необходимите мерки.

Едва, когато проверяват документацията, откриват, че тя е заразена с опасния вирус.

Д-р Петко Загорчев: Аз мисля, че една част от медицинския персонал, който е заразен, се заразява, не защото не спазва правилата, не защото е обслужвал ковидно болен без защитната
мярка, а защото е попаднал на пациенти, които не са дали адекватна информация.

Докторът смята, че пациентите не бива да подценяват пандемичната ситуация и трябва да бъдат отговорни към здравето на медиците.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пожара в Русенската опера: Какво е спасено от огнеборците?
След пожара в Русенската опера: Какво е спасено от огнеборците?
Смъртността сред болните от COVID-19 е висока, но ако сте само заразен – ниска. Какво означава това?
Смъртността сред болните от COVID-19 е висока, но ако сте само заразен – ниска. Какво означава това?