НОВИНИ

Ексклузивни кадри от пожара в Русенската опера. Вижте щетите (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
06:37, 07.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Пожар изпепели част от покрива на Операта в Русе.

Пламъците са възникнали по време на ремонтни дейности по една от емблематичните за крайдунавския град сгради във вчерашния следобед.

Преди около седмица в Русе имаше проливни дъждове, които нанесоха щети по покрива на русенската опера. Преди броени дни започнаха ремонти, Министерството на културата помогна за това, но при ремонтните дейности вчера възникна пожар.

Директорът на "Държавна опера – Русе“ Иван Кюркчиев обясни, че е изгорял триъгълният покрив, спасени са всички костюми, декори, скъпи инструменти.

"Сигналът е подаден от самите работници, след което от служител на операта той е подаден на 112 и за 4-5 минути колегите от пожарната са се отзовали заедно с останалите екипи. От МВР заградиха периметъра", заяви Спасимир Димитров от общинската дирекция за обществен ред и сигурност.

А зам.-министърът на културата Румен Димитров допълни, че предстоят обследвания от няколко институции - РДНСК, Пожарна безопасност, Министерство на културата и тепърва ще се види какви са щетите. Ще има сериозен оглед със застрахователите, тогава ще стане ясно какви са точно щетите и как ще бъдат покрити. "Предполагам, че в пълна степен ще бъдат покрити, защото застрахователната стойност е доста висока. Ако нещо не достигне, Министерството ще вземе мерки и ще го добави", категоричен беше зам.-министърът.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания налага санкции на лица от Русия, Саудитска Арабия, Северна Корея и Мианмар
Великобритания налага санкции на лица от Русия, Саудитска Арабия, Северна Корея и Мианмар
САЩ няма да издават студентски визи
САЩ няма да издават студентски визи