НОВИНИ

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас представя приказни и филмови герои

bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 06.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

Трескава подготовка за 13-ия Фестивал на пясъчните фигури в Бургас.

Пресяването на пясъка и подготовката на дървените платформи, които позволяват на творците да работят върху скулптурите, вече започна. Тазгодишното издание представя приказни и филмови герои.

И Маугли, и Кинг Конг и Годзила са направени изцяло от пясък, а техни автори са семейство скулптори от Стара Загора. Те са виртуози в извайването на фигури от пясък от 13 години, а в работата си не изполват подпорни материали.

Това нещо трябва да стои, а няма вътре нищо като арматура, нещо, което да го държи. Когато вече е готово, скулптурата е завършена, се пръска с Ц-200. Основната цел е да се получи един краен филм, който да го запечата това нещо и да не влиза вода вътре, каза Георги Златев

Съпругата му Ани също е скулптур по професия. Гледайки изображението само от снимка тя успява да направи обемна пясъчна фигура.

Пясъка в Бургас е малко по-твърд, поради наличието на много глина в него. Но хубавото на пясъка е, че за кратко време могат да се правят наистина големи обеми - виждате тук са високи по 3-4 м, каза Ани Златева.

Малко е нож с 2 остриета, защото човек, когато започне да прави една пясъчна скулптура, високата й част, когато е завършена, някак си трябва да може да прецени, че всичко, което е надолу, се увеличава, каза Георги Златев.

Очаква се пясъчните скулптури в Бургас да бъдат готови около 15-ти юли и за поредна година да се радват на голям интерес.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 65 сигнала след проливния дъжд в София, 4 метростанции са наводнени
Над 65 сигнала след проливния дъжд в София, 4 метростанции са наводнени
Мощна буря в София: Наводнени улици и закъсали коли
Мощна буря в София: Наводнени улици и закъсали коли