НОВИНИ

Сериозни щети след пожара в Русенската опера - какви са версиите за причините

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 06.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Снимка: Сн: Емил Кьостебеков

Пожар горя този следобед в Русенката опера. Покривът се е запалил по време на ремонтни дейности. Няма пострадали. В сградата са били четирима строители и администрацията. Изведени са навреме, двама от тях - с пожарникарска стълба.

Пожарът е възникнал в ранния следобед, около 15 ч. И в момента на място има екипи на пожарната. Заради дейностите по гасенето е наводнена цялата сцена на операта.

Преди седмица, по време на проливните дъждове, покривът протече и преди 2-3 дни започна ремонт. В момента се прави изолация на покрива. По непотвърдена информация майсторите са използвали горелка при лепенето на изолационния материал.

Хора, които са били по това време в района, казаха, че са чули викове за помощ, а също и че пожарната много бързо е пристигнала на мястото. Щетите тепърва ще се изясняват.

Към Русе пътуват министърът на културата Боил Банов и неговият заместник, които на място ще огледат материалните щети и ще се прецени как ведомството може да съдейства за възстановяване.

Гъстият дим и задушливата миризма се стелеха по цялата централна част на Русе. Районът беше отцепен от полицията. Служителите на операта - бивши и настоящи, с притеснение гледаха как гори покривът на сградата.

Драган Драганов - театър-майстор: Шнурбодена. Това са чигите, устройствата горе. То е дървено отгоре всичко. Над сцената е. 100 квадрата има сцена.

Заради течовете от покрива преди 2-3 дни започнал ремонт - махнати са циглите, прави се хидроизолация. По първоначални данни огънят е тръгнал именно от там.

Иван Кюркчиев, директор на Русенската опера: От тази страна, която се вижда, има костюми, които никога няма да използваме - от преди 30-40 години. Най-отгоре има триъгълно образувание, което е над арлекина. Тея дъски са сигурно пламнали...

Вероятно цялата сцена е наводнена. Не се знае в какво състояние са и окачващите конструкции.

Инцидентът обаче няма да се отрази на предстоящите представления. От Министерството на културата са уверили, че ще съдействат за средства за възстановяване на щетите.

Автор: Теодор Стамболиев

Сн: Емил Кьостебеков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Салчев: НЗОК предлага повече пари за клиничните пътеки по инфекциозни заболявания
Проф. Салчев: НЗОК предлага повече пари за клиничните пътеки по инфекциозни заболявания
МОСВ: Местната власт в Радомир трябва да осигури водоснабдяването на града
МОСВ: Местната власт в Радомир трябва да осигури водоснабдяването на града