НОВИНИ

Всяка област ще може да налага нови ограничения срещу COVID-19 (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:06, 06.07.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава с две седмици - до края на юли. Това стана ясно след среща между Националния оперативен щаб и министър-председателя Бойко Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев каза, че ще се засили контролът за спазването на сегашните мерки. Областните щабове ще могат да налагат нови ограничения при необходимост.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка идва с препоръки към областните щабове за засилване на контрола по спазване на мерките.

Здравният министър запазва и възможността в зависимост от ситуацията в страната да може да издава заповеди за намаляване на разпространението на коронавируса.

Важно уточнение - при професионална изява, като например събитие, на което човек води програма, дава пресконференция или е говорител в телевизия, носенето на маска не е задължително.

Със заповед на здравния министър ще се определят и държавите, чиито граждани ще могат да влизат в България, както тези, които ще бъдат на 14-дневна карантина.

Щабът на всяка област на страната ще може да въвежда нови мерки - в зависимост от обстановката в региона. Препоръката: масовите мероприятия да се намалят до минимум.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Защото в последните няколко седмици забелязваме силно разпространение на вируса при провеждането на такива масови мероприятия.

В София се увеличават младите хора, заразени с COVID-19.

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Младите хора, които се юрнаха навсякъде, те през цялото време смятат, че са недосегеми. Смятат, че на тях ще им мине по-лесно като един грип, като една хрема. Това не е точно така, защото виждаме, че има много млади хора, които карат тежко вируса.

Вирусолозите в целия свят следят по-внимателно развитието на една от мутациите на COVID-19, защото именно от мутациите зависи и разработването на ваксина.

Доц. Ивайло Алексиев, Национален център по заразни и паразитни болести: Ваксините трябва да генерират специфичен антивурисен имунитет. Също така, антивирусните медикаменти трябва да бъдат така насочени, че да обхванат всички възможно варианти на вирусите.

В борбата с коронавируса, България стартира клинично изпитване на лекарство, използвано от години при различни инфекции, предизвикани от паразити. Защо точно този медикамент: Изследователи от Австралия наблюдавали и публикували данни за влиянието му върху коронавируса.

Маг. фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата: До момента са набрани 30 пациента. В 9 болници в България се провежда клиничното изпитване. България беше първата държава в ЕС, която стартира такова клинично изпитване.

Първични резултати се очакват в края на месеца.

Здравните власти предупреждават: прилагането на медикамента трябва да се случва само при клинични изпитвания с точно определени дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха снаряд от Втората световна война в стъкларския завод в Пловдив
Откриха снаряд от Втората световна война в стъкларския завод в Пловдив
Кметът на Русе с коронавирус, настанен е в болница
Кметът на Русе с коронавирус, настанен е в болница