НОВИНИ

Археолози ще наблюдават изграждането на водния цикъл в Тутракан

bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 06.07.2020
Чете се за: 00:37 мин.

Стриктният надзор се налага заради вероятността от разкриването на ценни артефакти. Градът е построен върху римска крепост от късноантичния град Трансмариска.

До края на годината жителите на Тутракан ще имат модерна пречиствателна станция и канализация. Но без компромиси, за да запазят историята на града, построен върху римско селище. До септември четирима археолози ще проучват трасето.

Д-р Димитър Стефанов – кмет на община Тутракан: Това археологическо наблюдение е необходимо не за друго, а защото ние минаваме през терени, през които се предполага, че може да има артефакти от втори век.

Георги Митев, уредник в отдел „Археология” в Исторически музей – Тутракан: Общата линейна дължина на наблюдавания участък е около 2 км. и 300 м. Що се отнася до находките, моите лични надежди са малки, тъй като проведеният воден цикъл през 1979 г. вече съществува и изкопните дейности са извършени без присъствието на археолог. А настоящият воден цикъл изцяло повтаря трасето на вече съществуващата канализация. Така че, дори и да е имало някакви останки, те вероятно са унищожени.

Във водния цикъл на града ще бъдат инвестирани 34 милиона лева.

Автор: Ралица Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови данни по разследването за убийството на Тоско Бозаджийски
Нови данни по разследването за убийството на Тоско Бозаджийски
Пожар в Русенската опера. Запалил се е покривът, няма пострадали хора
Пожар в Русенската опера. Запалил се е покривът, няма пострадали хора