НОВИНИ

8 години затвор за бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:44, 06.07.2020 (обновена)
5754
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Присъди по делото "Иванчева" - 8 години затвор постанови Апелативният специализиран наказателен съд за бившия кмет на район "Младост". Магистратите приеха, че Десислава Иванчева е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата съдебна инстанция, но и за получаване. Намалени са присъдите на Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

На първа инстанция Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, но беше призната за виновна само за искане на подкуп в особено големи размери. Сега Апелативният спецсъд отмени изцяло предишната присъда и постанови 8 години затвор за Иванчева за искане и получаване на подкуп в големи размери.

Заместничката ѝ - Биляна Петрова беше призната за виновна само по обвинението, че е улеснила бившия кмет на "Младост" да поиска и получи подкуп в размер на 250 000 евро. Тя получи 7 години затвор, като присъдата ѝ на първа инстанция беше 15 години лишаване от свобода.

Петко Дюлгеров беше обявен за виновен, че също е улеснил Иванчева, а с негова помощ сумата е била намалена от 250 000 на 187 000 евро. За това той беше осъден на 6 години затвор, като присъдата му на първа инстанция беше 12 години.

През април 2018 г. Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани при спецакция на прокуратурата в центъра на София, а в колата им беше открита голяма сума пари.
Според обвинението те са поискали подкуп от 500 000 лева от бизнесмена Александър Ваклин. Срещу тази сума те трябвало да разпишат разрешително за строеж.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова заявиха, че намаляването на наказанията е очаквано, но не и удовлетворително.

Десислава Иванчева: Ние сме абсолютно невинни. Как може въобще да си мислите, че може да съм доволна от нещо, което не съм извършила. Това е абсурд, това е пародия, това е беззаконие. Ние продължаваме напред и въобще няма да се дадем. В смисъл абсолютно истината е в наша полза.

Биляна Петрова: Аз отново не чух нито една дума за какво съм осъдена.

Николай Хаджигенов, адвокат: Осъдителните присъди са провал за правосъдието. Това е.

Десислава Иванчева беше призната за виновна за искане и получаване на подкуп. Решение, прието като победа от прокуратурата.

Тихомир Стоев, прокурор: Винаги сме считали, че са налице и двете форми на изпълнителното деяние - заедно. В тази насока съм удовлетворен от решението. Присъдите не са самоцелно намалени, а се касае за преквалификация от най-тежкия състав на подкуп, по който беше повдигнато обвинението, а именно особено тежък случай и особено големи размери, на големи размери. Това е вторият по тежест, но не най-лекият състав на подкуп. Присъдите са в горната граница, която се предвижда за този тип престъпление.

От прокуратурата заявиха, че все още не са решили дали ще протестират присъдите, а защитата на Иванчева беше категорична, че още днес ще обжалват пред Върховния касационен съд.

Магистратите обявиха, че няма основания за изменение на мерките за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Така тримата остават под домашен арест.

Целия текст на присъдата може да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА пропусна да победи Лудогорец в зрелищен мач (ВИДЕО)
ЦСКА пропусна да победи Лудогорец в зрелищен мач (ВИДЕО)
Берое наказа Локомотив в Пловдив с два гола на Камбуров
Берое наказа Локомотив в Пловдив с два гола на Камбуров