НОВИНИ

16 с COVID-19 в "Черно море", четирима в "Царско село". Може ли футболът да остане без публика?

covid черно море четирима царско село футболът остане без публика
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 06.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
Спорт

16 души от футболен клуб "Черно море" са с коронавирус, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

"Вчера към обяд бяха 7 души – петима футболисти, треньорът и масажистът. По-късно получихме информация за още 8 души", обясни още той на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб.

PCR тестовете в "Царско село" пък установили, че още трима футболисти от отбора са заразени. Минала седмица положителна проба даде защитникът Мартин Кавдански.

За момента от „Черно море" не разкриват имената на заразените футболисти.

Всички са под карантина вкъщи. От клуба уточняват, че са взели необходимите предпазни мерки и очакват указанията на Българския футболен съюз.

Здравният министър заяви, че сред диагностицираните с COVID-19 e старши треньорът Илиян Илиев. По информация на „По света и у нас" някои от заразените са с леки симптоми и имат температура, а при другите за момента заболяването протича безсимптомно.

След тези обезпокоителни данни Ананиев коментира, че първенството на България може да продължи пред празни трибуни.

В съобщението на Царско село се казва:

"ФК Царско село проведе извънредни PCR тестове след положителния резултат на Мартин Кавдански, който стана известен на 3 юли. Преди това отборът проведе тестове на всички играчи преди мача с Черно море с дата 1 юли (сряда), както бе изискването според заповед на Министъра на спорта от 29 юни.

След положителната проба на Мартин Кавдански тренировъчният процес бе преустановен, а в неделя (6 юли) всички футболисти, треньори и персонал проведоха нови тестове.

Тестовете на трима футболисти са положителни – Ивайло Иванов, Илия Джамов и Кирил Трохаров.

Според предписанията на РЗИ София тримата ще бъдат въведени в 14-дневна карантина и няма да вземат участие в тренировъчен процес и футболни мачове".

В отбора на Черно море са установени 16 положителни проби след срещата, завършила с победа на "моряците" с 4:1.

Ето какво написаха от клуба:

"Скъпи привърженици на "моряците",

След като от медиите научихме, че футболистът на Царско село Кавдански е играл с положителна проба за коронавирус в срещата с Черно море, на 02.07.2020 г., бяха направени два PCR-теста на представителния отбор на клуба.

За съжаление, резултатите установиха 16 положителни проби. Всички футболисти с положителен тест са карантинирани, като сме взели необходимите предпазни мерки. Уведомили сме медицинската комисия и отдел спортно-технически на БФС, като очакваме техните указания.

Съгласно предписанията на медицинската комисия, в деня преди мача с Арда, насрочен за 07.07.2020 г., отново ще бъдат тествани футболистите, вкл. тези от юношеските формации на клуба, които ще попълнят групата за този толкова отговорен двубой".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-Софоия временно преустановява продажбата на абонаментни карти
ЦСКА-Софоия временно преустановява продажбата на абонаментни карти
16 футболисти на Черно море заразени с коронавирус
16 футболисти на Черно море заразени с коронавирус