След бурята в София: Ситуацията се нормализира, остава затворен подлезът на "Лъвов мост"

от БНТ
06:15, 07.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Проливният дъжд, който в някои райони беше придружен и от градушка, доведе до сериозни проблеми в столицата снощи.

Над 140 сигнала бяха получени на телефон 112 само до полунощ. Наводнени улици и подлези, закъсали автомобили и автобуси на градския транспорт, метростанции под вода, квартали без електричество. Това беше само част от картината след пороя. Владайската река преля в района на "Орландовци" и кв. "Бенковски". Перловската излезе от коритото си. Наводнени бяха магазини и коли.

Трудно подвижна жена, живееща на първия етаж в къща на ул. "Алеко Константинов", беше изведена от полицията. Разтревожени съседи се притекоха на помощ с топли завивки.

Очевидци потвърдиха, че на бул. "Евлоги Георгиев" е имало еднометрова приливна вълна. Десетки автомобили бяха повлечени от водата.

Въпреки че метростанция "Европейски съюз" беше най-тежко пострадалата метростанция снощи, днес тя изглежда така, както хората я помнят преди бурята. Четири са станциите, които бяха наводнени тази нощ, а според началника на "Аварийна помощ и превенция" в столицата Красимир Димитров на над 700 сигнала са се отзовали спешните екипи за отводнявания и за помощ за почистване на шахти и премахване на паднали клони, както и за задръстване на коли, попаднали в капана.

Според представителя на "Метрополитен" Николай Николов ситуацията вече е нормална както на "Европейски съюз", така и на метростанция "НДК". Линия 1 и Линия 2 функционират нормално. Той уточни, че някои станции от третата линия на метрото са засегнати, но тъй като тя не е в експлоатация, бързо ще бъдат ликвидирани последиците от наводненията. Засегнатите места са на бул. "България".

Подлезите в столицата са отводнени. Единствено подлезът на "Лъвов мост" е затворен, тъй като все още има трудности за отводняване, за да стигнат помпите до основата на проблема. Доста вода се е събрала тук вследствие на валежите през нощта. Движението в момента е спряно. И в двете посоки не се движат автомобили. Ситуацията в района е спокойна. Няма проблем с движението на градския транспорт, почистени са и падналите дървета.

Автори: Боряна Черганова и Паулина Найденова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов на разпит в спецпрокуратурата
Премиерът Бойко Борисов на разпит в спецпрокуратурата
174 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
174 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас