Оставиха зад решетките Кристиан Николов, обвинен за пътния ад с Милен Цветков

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:53, 08.07.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Софийският градски съд остави в ареста 21-годишния Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков.

Според съда от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че младият мъж е предизвикал инцидента и не е предприел действия, за да го предотврати.

Магистратите прецениха, че има опасност да се укрие, или пък да извърши друго престъпление. Решението подлежи на обжалване.

Обвиняемият не се яви лично в съдебната зала, тъй като входирал молба, че не желае да участва лично заради епидемичната обстановка в страната. Той бе включен, но кратко, а и чрез видео връзка, за да потвърди решението си.

По време на заседанието прокуратурата представи справка на вещи лица, които трябва да изготвят психиатрична експертиза на Николов. Според тях експертизата все още не е готова, защото обвиняемият отказва да съдейства за извършването на необходимите изследвания.

"Току що адвокатът му изрази увереност и желание да участва в извършването на такова изследване. Ще видим доколко това не е поредното голословно желание", заяви прокурор Иван Кучиев.

"Към момента няма такива активни негови действия за съдействие. Приключването на разследването в срокове до голяма степен зависи как насрещната страна ще упражни своите права и дали няма да шиканира процеса", допълни прокурорът.

Според защитата на Кристиан Николов, въпросната справка е представена с цел "обслужване на журналистическия интерес", тъй като младият мъж многократно изразявал желание да съдейства за разследването.

Защитата на свой ред заяви, че все още въпросът за авторството но деянието не е намерил еднозначен отговор. Цитирани бяха свидетелски показания, според които Кристиан не е наркозависим и е определян "като добър студент, който, когато е в сесия, само учи и друго не прави".

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че Кристиан Николов е бил зад волана във фаталния ден и също се обоснова на свидетелски показания.

В Кристиан била намерена метална кутийка със следи от амфетамин и шофирал след употреба на наркотици със скорост, превишавайки два пъти допустимата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ибрахимович: Ако бях тук от първия кръг, Милан щеше да е шампион
Ибрахимович: Ако бях тук от първия кръг, Милан щеше да е шампион
Криминално проявен бургазлия с белезници на бензиностанция
Криминално проявен бургазлия с белезници на бензиностанция