НОВИНИ

Борисов: Не е правилно решение ново затваряне заради големия брой заразени

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:54, 08.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Според премиера Бойко Борисов ново затваряне заради увеличения брой заразени с COVID-19 не е правилно решение. Той каза това в началото на днешното правителствено заседание след редовна среща с Националния оперативен щаб. Борисов заяви, че трябва да се научим да живеем с този вирус, а не да спираме да работим и да се веселим.

Доказано е, че само маски, дезинфекция и дистанция пазят реално от коронавирус. Защо тогава им е нова заповед? Така премиерът Бойко Борисов отговори на критиките от дясно, че не управлява добре кризата.

В България считаме, че като развита демокрация хората могат, когато са добре информирани, а по тази тема с помощта на медиите, няма неинформиран човек. Много са ми интересни, особено нашите колеги в дясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме. Защо е нужна заповедта? За да кажат, че някой ги затваря. Да им запуши устата. Аз не знам да сме задължили някой да ходи на бар, на мач, нито на каквото и да е мероприятие.

В ситуация като тази трябва да се търси максимална консолидация в държавата, а политическата класа е тази, която трябва да дава тон, заяви премиерът.

Заповедта се пише за минути и се затваря всичко. Необходимо ли е пак със заповед да се затваря, това влияе ли добре на психиката, на здравето?

По думите му, актуализираните приходи в бюджета вървят добре, но истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на другата година. Затова и не може месеци наред да продължават мерките 60/40, 80/20, защото системите няма да издържат.

Ето тогава ще се разпадне държавността като няма пари за пенсии, за заплати, за основните сектори.

Въпреки това разходите не само не се орязват, а се увеличават, продължават безвъзмездните помощи под формата на грантове, а средствата по здравната пътека за COVID-19 са увеличени двойно, припомни Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха голям брой монети, документи и фактури при акцията в имот на "Симеоновско шосе" (Снимки)
Иззеха голям брой монети, документи и фактури при акцията в имот на "Симеоновско шосе" (Снимки)
Джоди Лукоки премина в турски отбор
Джоди Лукоки премина в турски отбор