Бум на COVID-19 в Пловдив - заразени са футболисти, фенове, абитуриенти

от БНТ
18:12, 08.07.2020 (обновена)
Чете се за: 02:16 мин.
У нас

Трима футболисти на Локомотив - Пловдив имат симптоми на коронавирус. Те са изолирани по домовете си. Тази сутрин PCR тестове са направени на всички играчи и служителите на клуба, очакват се резултатите. Със сигурност обаче, четирима от запалянковците, които са били на финала за купата с ЦСКА на 1 юли в София, са дали положителни резултати за коронавирус.

Тримата футболисти на Локомотив със симптоми на COVID-19 са вратарят Илко Пиргов, Бинсент Карагерен и Кенан Муслимувич.

В няколко последователни дни излизат нови случаи на заразени, които са били преди седмица в един от нощните клубове в града, който вече е затворен. Бройката им надвишава 10 души.

От приключилите абитуриентски балове в Пловдив случаите на зрелостници с положителни тестове също растат.

Всичко това накара директора на полицията старши комисар Йордан Рогачев да отправи апел към кметовете на общини максимално да ограничат масовите събирания.

За последното денонощие, според информационната система в Пловдивска област, заболелите са 25, сред тях и бебе на 40 дни, което е контактно на баба си.

До началото на тази седмица само Инфекциозна клиника в "Свети Георги" приемаше пациенти с коронавирус, а към днешна дата лечебните заведения вече са пет, поради изчерпването на леглата в Университетската болница. Там има и недостиг на медицински сестри и санитари.

От Община Пловдив обявиха, че според тях няма данни за завишаване на заболеваемостта и не виждат нищо притеснително. Според председателя на общинския щаб д-р Калин Калинов няма да се прекратяват масови събития в града, но ще се следи стриктно за спазване на изискването за 50% запълване на местата и физическа дистанция.

Масовите събирания около абитуриентските балове и празнуването на победата на Локомотив във финала за купата на България, вече дават притеснителни резултати. 15-годишно момиче и трима мъже на възраст между 19 и 38 години, фенове на отбора, които са били на финала в София, са сред случаите в днешната статистика на заболели от COVID-19. Тази сутрин с PCR са тествани всички играчи и служителите на клуба. Трима от футболистите са изолирани заради неразположение.

Георги Иванов - Гонзо, спортно-технически директор на Локомотив Пд: Боли ги гърлото, сигурно има и сезонни вируси, не е задължително да е коронавирус.

8 са вече абитуриентите, празнували в дискотеки и дали положителни резултати. Едното заведение е затворено заради болни сред персонала, а от другото са категорични, че работят при стриктно спазване на мерките и при под 50% заетост на местата.

Деян Найденов, управител на верига нощни заведения: Правим постоянно на персонала PCR тестове, до сега са направени над 70. Всички са отрицателни. Всички работят с маски, дезинфекцира се, изпълнителите, които пеят излизат отделно на сцена, нямат достъп до персонала, на високо са, нямат достъп до персонала, въобще нямат никакъв допир с клиентите.

В един от големите пловдивски ресторанти, където се провеждаха абитуриентски балове, също гарантират, че стриктно спазват заповедите на здравния министър.

Петрана Калинин, собственик на ресторант: Имаме право на 1000 седящи места, тоест 500 спрямо новите разпоредби, а ние имахме 230 души гости.

Заради нарастващия брой заболели, пет са вече болниците в града, които ще приемат COVID пациенти. Свободните легла в инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги" са изчерпани, алармират лекари и търсят доброволци.

Доц. Андрей Петров, Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Свети Георги": На нас са ни необходими най-малко трима лекари, шест сестри и шест санитарки.

Общинските болници "Свети Мина" и Транспортна болница вече приемат COVID пациенти.

Проф.Петър Петров, директор на МБАЛ "Свети Мина"-Пловдив: Пациентите реално започнаха да пристигат от вчера. Имаме трима пациенти, двама приети в рамките на вчерашния ден и един, който е постъпил през нощта.

COVID отделението в болница "Свети Мина" е с капацитет 30 пациенти, но персоналът не достига.

Извънредното заседание на Областния кризисен щаб не прие конкретни решения.

Дани Каназирева, председател Областен кризисен щаб: Това, което е към момента е национално ниво, към настоящия момент повече ограничителни мерки на територията на Пловдив и областта няма.

Щабът се събира и утре.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент гласува окончателно пакета "Мобилност"
Европейският парламент гласува окончателно пакета "Мобилност"
Иззеха голям брой монети, документи и фактури при акцията в имот на "Симеоновско шосе" (Снимки)
Иззеха голям брой монети, документи и фактури при акцията в имот на "Симеоновско шосе" (Снимки)