НОВИНИ

Оцеляване на социалните предприятия във време на криза

bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 08.07.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Извънредното положение изправи пред изпитание цялата икономика на страната. Най-уязвими обаче се оказаха социалните предприятия, защото тяхната бизнес дейност решава социален проблем и помага да се намали рискът върху уязвимите групи в обществото. И когато спрат дейността си, губят не само пари. Губят и постигнатите резултати от работата с целевите групи.

През последните 5 години Социалната чайна във Варна работи с младежи, настанени в центрове от семеен тип. Менторската програма на чайната помага на момчетата и момичетата да натрупат социални умения и да добият трудови навици. Работейки в социалното предприятие, те получават и заплати, и познания как да се справят с предизвикателствата на живота. Извънредното положение обаче поставя чайната в сериозна криза.

Мая Донева - член на УС на "Социалната чайна": Балансът между социалната дейност и бизнес дейността е много деликатен. И когато икономика буквално се замрази за два-три месеца, това няма как да не удари първо най-лабилната част, а именно социалните предприятия.

Мирослава Милева - управител на "Социалната чайна": В момента, в който затворихме тази физическа сграда на центъра на града, в която идват младежите на работа, ние не знаехме какво да правим с тях. Но смея да твърдя, че доста бързо се мобилизирахме и успяхме да преформатираме основите на менторската ни програма в онлайн такава.

Но идва проблемът с финансите, защото основните приходи на чайната идват от организирането на различни културни събития. Така уязвимите младежи останали без приходи.

Мирослава Милева: Бяха свикнали да получават стабилна заплата всеки месец, с която да си покриват разходите. Някои от тях са големи и живеят на квартира и с парите, които получават от нас, си покриват квартирата. Да не говорим за базови разходи като храна, дрехи.

Проучване сред 30 социални предприятия у нас, направено по време на извънредното положение, показва, че близо половината от тях имат непреодолими пречки да осъществяват дейността си и са освободили част от персонала, а другата част функционират на ръба на оцеляването. Някои от тях успяха да заработят отново, но при 50 процента от анкетираните има риск в следващите 6 месеца да прекратят дейността си.

Мирослава Милева: С общи усилия и с голяма щедрост от страна на наши партньори и дарители успяхме да заработим наново, макар и не на пълен капацитет. Отворихме с толкова младежи, с колкото бяхме затворили. Не изгубихме нито един от тях и всъщност нито един член на екипа не изгуби работата си. Изкарахме малко време в неплатен отпуск и благодаря на всички наши колеги, че никой не ни изостави в периода, в който бяхме без заплати. В момента оперираме не само с по-малко работно време, но и с примерно на 70 процента орязан бюджет и са много тежки месеци.

Резултатите от допитването са изпратени до всички държавни и общински институции, които биха могли да бъдат полезни за оцеляването на социалните предприятия, но отговор от тях до момента няма.

Мая Донева: Фактът, че институциите не заемат изключителна позиция в това, че тези предприятия имат желание да продължат да съществуват, е притеснителна.

В Социалната чайна кандидатствали и по мярката 60 на 40 за да покрият част от загубите си. Това, което са получили от държавата като компенсация за 18-членния си екип, е 800 лева.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха двамата кандидати за зам.-омбудсман
Изслушаха двамата кандидати за зам.-омбудсман
Лудогорец победи Левски и вдигна титлата на сбогуване с Марселиньо
Лудогорец победи Левски и вдигна титлата на сбогуване с Марселиньо