НОВИНИ

Втори шанс за първите пенсионери с право на втора пенсия

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:20, 08.07.2020
5861
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Промени в Кодекса за социално осигуряване готви социалното министерство. Те засягат изплащането на пенсии от частните фондове, което стартира догодина. Обсъжда се идеята хората, които са пропуснали срока за прехвърляне на партидата си от частен фонд в НОИ, да получат още една възможност.

5 години преди пенсиониране трябва да изберем дали парите за втора пенсия да се прехвърлят от частен фонд в НОИ. Олга Пенева ще се пенсионира през 2022 година. Пропуснала е тази възможност.

"Нямаше гласност. Сега, доколкото съм прочела, от една седмица трябва да има втори шанс", казва тя.

Идеята е да бъде осигурен 3-месечен прозорец, в който хората като Олга да прехвърлят партидите си в НОИ.

"Би трябвало да има прозорец, защото 20% по-малко от пенсията, която трябва да получа от НОИ, е доста, ми се струва. Пък не се знае от частните фондове сумите какви ще бъдат и ще покриват ли тези 20%", допълва тя.

По данни на Националната агенция за приходите от 2015-а година до момента около 52 000 души са прехвърлили партидите си в НОИ.

Втори шанс за първите хора, които имат право на втора пенсия, трябва да има. Но трябва да се промени и размерът, с който ще бъде намалена пенсията им от НОИ, ако останат в частен фонд, твърдят експертите.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": При сегашните условия - пенсията, която ще се получи от НОИ, ще бъде намалена с малко над 20% за сметка на участието в частните пенсионни фондове. Ако се направи такова преизчисление за периода преди 2002-ра година, в който хората са се осигурявали на едно място. Резултатът вече не е 20 и няколко процента, а е съвсем различен. И пенсията им от първия стълб трябва да бъде намалена по-малко. Трябва да бъде някъде от порядъка на 12-13%.

Анастас Петров - директор на NN България: Нашето мнение, е че за да е справедливо, трябва да е от порядъка на 6-7% коефициентът на намаление.

От частните фондове смятат, че възможност за прехвърляне на партидата трябва да има непосредствено преди пенсиониране.

Анастас Петров: Защото в момента на пенсиониране човек ще може да разбере каква е държавната пенсия, която предстои да получава със и без намаление. Каква е пенсията от УПФ, която може да получи и въз основа на тази информация да вземе решение по най-правилния начин.

По данни от края на 2019-та през следващата година над 17 000 жени трябва да получат пенсии от частните фондове.

Около 4 000 от тях са събрали в партидите си над 5 200 лева. Това е условието да получават пожизнена втора пенсия.

Над 9 хиляди жени ще получат парите си от частния фонд разсрочено, защото са натрупали в партидите си по-малко от 5200 лева.

Еднократно плащане ще има за около 3600 жени, които са внесли по-малко от 700 лева.

Пенсионните дружества изнесоха данни, че са наваксали загубите от кризата. Само средствата за т.нар. втора пенсия в универсалните пенсионни фондове са все още частично компенсирани като доходност.

Разговора с председателя на УС на пенсионно дружество "Доверие" Даниела Петкова, в предаването “Бизнес.БГ“, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА утре ще се играе без публика
Срещата между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА утре ще се играе без публика
В САЩ: Бездимните цигари вече са "тютюневи изделия с модифициран риск"
В САЩ: Бездимните цигари вече са "тютюневи изделия с модифициран риск"