НОВИНИ

Откриха импровизирани затворнически килии и стая за изтезания в Нидерландия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:46, 08.07.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Полицията в Нидерландия откри корабни контейнери, превърнати в затворнически килии и стая за изтезания. Задържани са шестима души по подозрение за отвличане и вземане на заложници. Престъпната група била открита, след като полицията прихванала телефонни разговори и съобщения през криптирана платформа.

Северен Брабабант, близо до границата с Белгия. Контейнерите се появили в склада през април. Полицията започнала да наблюдава обекта, след като група мъже денонощно работели около и вътре в контейнерите.

Анди Крааг, директор на Национално криминално разследване, Нидерландия: В момента, в който стана ясно, че това са затвори на подземния свят, с планове за отвличания, веднага започнахме мащабно разследване.

Шест от контейнерите са превърнати в затворнически килии. В седмия има зъболекарски стол, с каиши за завързване на ръцете и краката и с хирургически инструменти. Престъпниците имали набелязани мишени. До похищения и изтезания не се стигнало. Групата била разбита на 22 юни.

Анди Крааг, директор на Национално криминално разследване, Нидерландия: Успяхме да разберем какво правят и какво планират чрез съобщения от Енкрочат.

Краят на групата бил предизвестен от края на Енкрочат - предпочитано мобилно приложение от престъпния свят. Предполага се, че мрежата е била използвана от около 60 000 потребители по целия свят.

Предимствата били - самоизтриващи се съобщения, освен това цялата информация можела да се прехвърли на друго устройство чрез въвеждане на четирицифрен код при заключен екран. Европол проби защитата на мрежата в началото на юли.

Анди Крааг, директор на Национално криминално разследване, Нидерландия: Това, което ни се струваше възможно само във вълнуващи филми, сега се разкрива пред очите ни.

Откакто е пробита защитата на Енкрочат, в различни страни в Европа са извършени над 800 ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такса 2 лв. за тоалетна на къмпинг "Смокиня"
Такса 2 лв. за тоалетна на къмпинг "Смокиня"
Превозвачи вече напускат България заради пакета "Мобилност"
Превозвачи вече напускат България заради пакета "Мобилност"