НОВИНИ

Президентът Радев възложи на началника на НСО да разгледа нуждата от охрана за Доган и Пеевски (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:12, 08.07.2020
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Президентът Румен Радев е възложил на началника на НСО да се разгледа нуждата от охрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Утре Красимир Станчев трябва да свика комисията, която взима решение за персоналната охрана на политици.

След разговор на президента с шефа на НСО се е изяснило, че участниците във вчерашния конфликт с лидера на "Да, България" Христо Иванов близо до парк "Росенец", са служители на НСО. Затова на ход е служебна проверка.

Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е от НС, изтъкна днес Радев. Президентът беше категоричен, че като му се вменява отговорност, трябва да му се върнат и правомощията.

В изявлението си президентът Румен Радев заяви, че допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в ръцете на Народното събрание.

Румен Радев - президент на Р България: Господин Пеевски и господин Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на господин Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО.

Държавният глава припомни, че по негово настояване миналия декември е била свикана тази комисия, за да се преразгледа необходимостта от охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевки.

Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от такава охрана.

Президентът е настоял шефът на НСО да свика комисията отново утре.

Очаквам комисията, определена по закон в НС, да изпълнява функциите по контрол на Националната служба за охрана. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонения от законите да се набележат мерки.

Радев заяви, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се пребори с беззаконието.

В предаването на БНТ "Още от деня" председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че в закона много ясно е записано, че ръководството и контролът на НСО се осъществяват от президента. Според нея Румен Радев бяга от отговорност. Тя очаква разследването на НСО, за да стане ясно как тези служители са подготвени да се справят с критични ситуации.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: В закона много ясно е написано, че НСО е специализирана военизирана служба към президента. И в закона е написано, че общото ръководство и контрол се упражнява от президента, така че ние нямаме основание да мислим, че няма законови правомощия, които да позволят на президента да направи проверка на случая. Още повече, че в неговото изявление виждаме, че той възлага проверка, има правомощия да възложи проверка на НСО. В същото време, прехвърлянето на отговорността към парламента е некоректно, защото комисията, която е специализирана да контролира службите в НС, осъществява парламентарен контрол така, както по отношение на всички други министерства.

Във фейсбук Христо Иванов заяви, че след изявлението на Радев топката сега е у Борисов. "Вчера вместо бързо признание на фактите и извинение, НСО излъга гражданите", каза Иванов. И допълни, че това, което е видял на брега на Росенец, "е безкрайна арогантност, тотално неразбиране на ролята на службата в едно демократично общество". Той настоява за оставката на шефа на НСО ген. Станчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повечето фенове спазваха мерките на мача "Лудогорец" - "Левски"
Повечето фенове спазваха мерките на мача "Лудогорец" - "Левски"
Васил Велев, АИКБ: Не се очаква увеличение на безработицата през есента
Васил Велев, АИКБ: Не се очаква увеличение на безработицата през есента