НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Не се очаква увеличение на безработицата през есента

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 08.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Наесен благодарение на новите мерки за подпомагане на бизнеса не се очаква увеличаване на безработицата, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. В студиото на "Още от деня" той направи анализ на икономическите показатели у нас по време на пандемията.

Най-ниското равнище на икономиката в кризата беше пред тримесечието, което приключи - второто тримесечие на годината. Третото тримесечие, което започна, няма да има V-образно възстановяване, но не очакваме и да пропадаме по-надолу. От четвъртото тримесечие очакваме и бавно възстановяване.

Лятната прогноза на ЕК влошава перспективите в сравнение с пролетната за Европа, а и за България, подчерта Велев.

За страната ни се очаква спад на БВП - 7.1% тази година. За сравнение спадът при предишната криза е бил 5.7%. Европейската комисия очаква ръст на европейската и на българската икономика през 2021 г., макар и по-малък отколкото спада през настоящата година. Едва през 2022 г. обаче ще бъдат достигнати докризисните равнища.

Безработицата е била най-висока през април - 100 000 души са останали без работа. Постепенно това число намалява като мнозина, загубили работата си, се насочват към строителството и селското стопанство.

Надеждите са, че след приключването на летния сезон, безработицата няма да расте и надхвърли рамките на 100-те хиляди. От новите мерки, предприети наскоро за подпомагане на бизнеса, ще могат да се възползват голяма част от средните и малки предприятия, смята Велев.

Поради трудностите в индустрията, особено през април и май, и получилото се спад в икономиката, не можем да имаме прекомерни очаквания за растеж на доходите, препоръчва Велев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев възложи на началника на НСО да разгледа нуждата от охрана за Доган и Пеевски (ОБЗОР)
Президентът Радев възложи на началника на НСО да разгледа нуждата от охрана за Доган и Пеевски (ОБЗОР)
Литва наложи 14-дневна карантина за пристигащите от България и Румъния
Литва наложи 14-дневна карантина за пристигащите от България и Румъния