НОВИНИ

Анализатори съветват: По-гъвкави условия на труд срещу безработицата

bnt avatar logo
от БНТ
21:31, 17.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Анализаторите не изключват безработицата тепърва да започне да се задълбочава у нас. Затова техният съвет е да се мисли за по-гъвкави условия на труд, в противен случай за съжаление доста хора ще станат клиенти на банките и на фирмите за бързи кредити.


Голяма част от индустриалния бизнес продължава да работи със запазен персонал и не са стигнали до сериозни съкращения след кризата с COVID-19, смятат икономически анализатори. Това обаче не изключва вероятността да се стигне до такива на по-късен етап. За да се избегне подобен сценарий съветът на експертите е съкратените в момента да не останат дълго време безработни и да се създадат по-гъвкави условия на труд.

Георги Стоев - макроикономист: Най-силно засегнатите индустрии моментално бяха тези, свързани с потребителските стоки- туризма, пътуванията, забавленията, спорта … Общо взето засегнати са около 15% от работните места, което в България са около 300 хиляди работни места. Не изключвам възможността безработицата да скочи с още толкова, с колкото се увеличи последните два месеца така, че втори пик на безработицата е възможен през лятото или втората половина на годината, точно по линия на тези индустрии, които освободиха или ще освобождават още персонал. За голямо съжаление тези хора няма как бързо да намерят нова работа, трябва да се стимулират работодателите в други сектори да създават нова заетост. България се утвърди като дестинация за промишлени инвестиции, а това означава, че ако ние запазим една благоприятна бизнес среда за индустриалните инвеститорите, те ще могат да създават още работни места и хората, които са останали без работа, поне в рамките няколко месеца бързо да намерят новата си заетост. За съжаление, в момента дебатът се води около данъци, а не толкова върху тежкия проблем, свързан с регулирането на пазара на труда, тоест тежкият Кодекс на труда, който дa стимулира работодателите да създават нови работни места, особено в период, в който ще има много безработни. За тези хора трябва да направим всичко възможно бързо да намерят своята заетост, а това означава гъвкав Кодекс на труда.

Автор: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Oтпада карантината за пристигащите у нас от Исландия, Норвегия, Швейцария
Oтпада карантината за пристигащите у нас от Исландия, Норвегия, Швейцария
Задлъжнялост по време на епидемия
Задлъжнялост по време на епидемия