НОВИНИ

В знак на протест: Артисти пиха една студена вода срещу бюрокрацията

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:52, 17.06.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Артисти от независимия сектор, които са сред най-засегнатите от тримесечната карантина, се събраха на протест пред Министерството на културата.

Те настояват за по-бързо изплащане и преразглеждане на правилата, за отпускане на средствата по програмата Творчески стипендии към Национален Фонд Култура.

След срещата дойде и новината, че се подготвя Структурен фонд за подкрепа на независимите творчески организации.

Артистите пиха по една студена вода в знак на протест срещу бюрократичните пречки и забавяне на очакваните средства. Настояват за отпадане на някои ограничения и преразглеждане на отхвърлени кандидатури, идентични с някои от утвърдените.

Илиана Георгиева - музикант: Хората от втора и трета сесия все още нямат яснота какво ще се случи с техните кандидатури, а минахме средата на юли. Тази стипендия ни е крайно необходима за голяма част от творците, които бяха оставени без доходи четири месеца.

Милена Славова: Както съм била коректна и си плащам данъците, така и държавата да се грижи за мене.

В последното кандидатстване се допускат и не самоосигуряващи се творци. Служебно ще бъдат разгледани и отпадналите от първия транш, стана ясно след среща с инициаторите на протеста.

Амелия Гешева - заместник министър на културата: На 19 трябва да приключат техническите комисии - за първа и втора сесия. Следва събиране на Фонд култура, и УС, като се надявам да се случи в най-кратки срокове - 25, 26 - в този период от време.

1289 проекта са подадени в трите сесии.

Ража Ел Мадхун - артист: От юли ще се пусне програма за всички артисти с доходи над 1000 лева, които могат да кандидатстват спокойно.

Ако останат средства след разпределянето за творчески стипендии, те ще бъдат насочени към програма "Дебюти".

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще спрат валежите?
Кога ще спрат валежите?
Кола се удари в заграждения и се обърна на оживен булевард в Пловдив (видео)
Кола се удари в заграждения и се обърна на оживен булевард в Пловдив (видео)