НОВИНИ

Прокуратурата още не се е самосезирала за снимките на Борисов

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 17.06.2020
Чете се за: 01:29 мин.

До този момент прокуратурата не се е самосезирала за снимките, каза главният прокурор Иван Гешев. Според него скандалите през последните дни са целенасочена стратегия, която цели дестабилизация в държавата.

Софийската градска прокуратура обаче се е самосезирала за аудиозаписа, за който се твърди, че е с участието на министър-председателя - каза по- рано днес главният прокурор.

Обвинител номер едно увери, че ще направят проверка на всеки за когото има данни за престъпление и няма значение дали това е премиер, президент, някой олигарх или министър. Гешев смята, че крайната цел на поредицата от скандали е нов политически проект.

Иван Гешев - главен прокурор
: Но за мене ясно, че това е целенасочена, съзнателна стратегия и стратегията е ясна - дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемият Божков, подсъдимият Цветан Василев, подсъдимият Прокопиев, подсъдимият Огнян Донев и едни куп други подсъдими, която да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура. Ето това е стратегията, което се случва. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация, същото, което правеше Цветан Василев.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев в коментар за изтичането на записи каза, че записването с телефони се е превърнало в нацонален спорт, който генерира скандали и дава лоши сигнали. Уточни, че градската прокуратура ще разследва казуса с аудиозаписа, изтекъл в петък в две направелния.

Иван Гешев - главен прокурор: Дали става въпрос за незаконно използвано СРС и дали става въпрос за манипулиране на тези записи. Но мнението ми е като гражданин, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт... Превърнахме записването на лични разговори, на срещи, на какво ли още не в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба.

Главният прокурор говори и за данните, които обвиняемият за 18 престъпления Васил Божков периодично изнася.

Иван Гешев - главен прокурор: Обвиняем е, който се укрива от българското от европейското правосъдие в чужбина. Който отпавя призиви във Фейсбук, социалните мрежи, по телефона. Българската прокуратура е длъжна по закон да проверява абсолютно всичко, както казах веднъж - комикси, включително и твърденията му ... че е десидент и на Магурата е почнал като десидент.

Иван Гешев отказа да коментира информациите за отправени към него заплахи.

Иван Гешев - главен прокурор: Никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Прокуратурата е много наясно срещу кой се изправя много наясно е с всякакъв вид последствия, включително политически последствия включително опити, които ще предстоят за унищожаване на прокуратурата.


Иван Гешев заяви, че заплахите няма да го разколебаят да преследва целите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преляла река заля улици и дворове в село Войнежа
Преляла река заля улици и дворове в село Войнежа
Болници карат постъпващи пациенти да си плащат за PCR тест
Болници карат постъпващи пациенти да си плащат за PCR тест