НОВИНИ

Д-р Александър Симидчиев: Дексаметазонът помага само при най-тежките форми на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 17.06.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Пулмологът д-р Александър Симидчиев заяви, че лекарството Дексаметазон се прилага само при най-тежките случаи, когато пациентът има високи нужди от кислород или е на механична вентилация.

“Това не е лекарство, което може да се прилага в обичайни условия, защото при по-леки форми вреди. То помага при най-тежките форми, при по-леките форми води до това, че вирусът може да се размножава по-бързо и в по-интензивна степен”, обясни той.

Д-р Симидчиев поясни, че ситуацията с коронавируса в световен мащаб не е спокойна. Броят на болните продължава да расте. Затова призова за спазване на физическа дистанция и хигиена на ръцете.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Живеем в новото нормално. Не можем да се върнем към старите си навици, трябва да имаме хигиенните навици от тази пандемия. Трябва да продължим със собствените самоограничения. Ако го направим, ще победим COVID. Ако мислим за нашите възрастни родители, ние ще правим това, което правихме и по време на мерките. Ако не се случи, вирусът ще може да се разпространи наново и ще има повече заразени.

Той подчерта, че в България броят на изследванията на месечна база не е толкова голям.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Ние не сме от държавите, които масово правят изследвания на населението. Въпреки това броят на установените случаи е висок. Трябва да имаме усещането, че не сме преодолели този проблем и да спазваме, с разбирането, че пазим обществото, мерките – миене на ръце, физическа дистанция и маски при близо съприкосновение, повтори д-р Симидчиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падналото от прозорец на детска градина момче е със счупен крак, в стабилно състояние
Падналото от прозорец на детска градина момче е със счупен крак, в стабилно състояние
Екоминистърът отговори на БСП за Алепу. ГЕРБ дава Нинова на прокурор
Екоминистърът отговори на БСП за Алепу. ГЕРБ дава Нинова на прокурор