НОВИНИ

Екоминистърът отговори на БСП за Алепу. ГЕРБ дава Нинова на прокурор

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:08, 17.06.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Заради строежа на Алепу, екоминистърът Емил Димитров беше изслушан извънредно в Народното събрание, по искане на БСП. Той заяви, че не е редно при вече започнала съдебна процедура да дава становища. От БСП отново лансираха тезата, че водата в Хасково е опасна за здравето на хората, ГЕРБ отговориха, че ще дадат лидера на левицата на прокурор за всяване на паника чрез разпространението на неверни твърдения.

Две са причините, които посочиха от БСП, за да бъде извикан извънредно екоминистърът Емил Димитров - замърсяването на питейната вода и строежът на Алепу.

Корнелия Нинова, лидер на БСП за България: Вчера министърът заяви, че няма да бъде екологична бухалка, господин министър да се спазват законите на страната не е бухалка а ваше първо задължение. В последните дни ярък пример за незаконност и ненаказаност е строежът в Алепу.

Екоминистърът се отзова и даде обяснение. По думите му, регионалната инспекция по околна среда в Бургас е провела процедура по ОВОС и е излязла с положително решение за инвеститора през 2017 г. Решението не е обжалвано и е влязло в сила. В понеделник прокуратурата оспори пред съда разрешителното за строеж на Алепу.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Не бих искал на въпроси вие какво ще направите да влияя на бъдещ процес, да изземвам правомощие или да излиза, че аз издавам присъди - това по никакъв начин не е редно да се случва у нас.

Министърът коментира и самата сграда определяна досега в публичното пространство като подпорна стена.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Това, което видях изобщо не ми прилича на защитно брегоукрепително съоръжение, на мен ми прилича на хотел, може би ще бъде хубав хотел. Но аз не казвам дали ще е или няма да бъде, дали съдът ще се произнесе или няма.

БСП днес отправи питане и за водата в Хасково.

Корнелия Нинова, лидер на БСП за България: В Хасково и в много други градове водата е опасна за здравето на хората от години, замърсяването на въздуха в големите градове е в пъти.

Емил Димитров не коментира казуса, вместо това отговор последва от ГЕРБ.

Евгения Ангелова, депутат от ГЕРБ: Водата в Хасково е разрешена за ползване, пиене, от жителите на града, от 18 май 2020 г. ние днес ще подготвим сигнал до главния прокурор като ще поискаме той да провери действията на госпожа Корнелия Нинова, дали те са законосъобразни, дали там има всяване на страх, паника, дали това касае националната сигурност нещата, които тя говори.

Подписката с искане за разследване ще бъде внесена още днес в прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Александър Симидчиев: Дексаметазонът помага само при най-тежките форми на коронавирус
Д-р Александър Симидчиев: Дексаметазонът помага само при най-тежките форми на коронавирус
Националите ни ще борят Унгария за Евро 2021 в началото на октомври
Националите ни ще борят Унгария за Евро 2021 в началото на октомври