НОВИНИ

Болници карат постъпващи пациенти да си плащат за PCR тест

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 17.06.2020
Чете се за: 01:43 мин.
Още

Болници карат пациенти да си правят и платят сами PCR-тестове, за да ги приемат за лечение. Сигналът е от днес на 83-годишен мъж, който твърди, че е върнат от Белодробната болница "Света София". Лечебното заведение отрича.

Ходенето по мъките за 83-годишния Георги започва рано тази сутрин от тук - пред едната сграда на Белодробната болница, препратен е към втората, а оттам към частна клиника за PSR тест на стойност 110 лева. От болницата отричат. Нещо повече - нямали регистриран такъв пациент. А Георги така и не стигнал до регистрация.

След като подобни случаи зачестиха, здравният министър разпореди: всички РЗИ-та да уведомят болниците, че изискването да се прави тест преди прием или консултация в болницата е незаконно.

За последните месеци има 7 подобни сигнала, изпратени на Медицински надзор. Евентуалните наказания за лечебните заведения може да бъдат между 2 и 8 хиляди лева.

Георги Толев - пенсионер: С много тежък задух съм. Няколко метра като мина и не ми стига кислорода.

Повече от 40 години Георги има белодробно заболяване. След поредното лечение у дома, му дали направление за прием в болница. Събрал малък сак с багаж и отишъл в белодробната ''Света София.'' - все пак е специализирана.

Георги Толев - пенсионер: Момичето на регистратурата вика: ааа не, не може да те вземеме в болница.

Поискали му PCR тест.

Георги Толев - пенсионер: Тука в двора имаме един фургон, където могат да ви направят това изследване. Викам: аз няма да мога да стигна до там. Това си е, вика, ваш проблем.

Доц. д-р Ваня Юрукова - заместник-изпълнителен директор на МБАЛББ "Света София": Това изследване се назначава само от лекар, няма как от регистратурата да го пратят. Няма такава вътрешна заповед да бъдат приемани само след PSR и този пациент не е регистриран в никой от нашите кабинети. Кой какво му е казал, ние не можем да знаем.

Не е регистриран, защото не е стигнал въобще до кабинет. Взел си сака с багажа. Лека, полека. Стигнал. Лабораторията обаче е частна. Любезен мъж му поискал 110 лева.

Георги Толев - пенсионер: Викам, благодаря, момче, но аз няма как да си позволя това изследване.

И пак бавно, задъхвайки се, се върнал на регистратурата. Но не го приели. Прибрал се.

БНТ: Обаче така не е ли много удобно - от регистратурата не са го пращали, няма черно на бяло такъв регистриран пациент и в момента е неговата дума срещу вашата?

Доц. д-р Ваня Юрукова - заместник-изпълнителен директор на МБАЛББ "Света София": Ами нека да дойде да се видим.

БНТ: Ще го приемете ли?

Доц. д-р Ваня Юрукова - заместник-изпълнителен директор на МБАЛББ "Света София": Ама разбира се, днес сме приели 11 човека в болницата.

От Медицински надзор са категорични: поставянето на условия за прием в болница е недопустимо.

Росен Иванов - директор на ИА "Медицински надзор":Плащане може да има на тест, само когато е по желание на пациента. В други случаи, когато е назначен, цената на теста се заплаща от НЗОК.

Георги Толев - пенсионер: Честно сме изживели нашия скромен живот. Страшно ме заболя. Поне трябваше да ми уважат годинките, които съм направил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата още не се е самосезирала за снимките на Борисов
Прокуратурата още не се е самосезирала за снимките на Борисов
Скок в случаите на COVID-19: Кои са активните огнища в страната
Скок в случаите на COVID-19: Кои са активните огнища в страната