НОВИНИ

Скок в случаите на COVID-19: Кои са активните огнища в страната

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 17.06.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Скокът в броя на заразените с коронавирус в България отново се обяснява с активните огнища и издирването на контактни лица. В повече от половината области в страната днес има нови случаи на COVID-19.

ШУМЕН

27 положителни проби в Шуменско. 8 от тях - на работници в едно предприятие. Проучва се връзката между тях и 80-годишният фелдшер от село Климент, който досега е заразил над 25 души в различни села от областта. Докато преглеждал пациенти, той не използвал предпазни средства. Фелдшерът не вярвал, че е болен и отказал да подпише предписанието за карантина. Медикът е заразил и семейството си по време на голямо тържество.

Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ-Шумен: Празнуване на рожден ден, където изследвахме всички контактни и се оказаха голяма част положителни. Това не трябва да се допуска, но е факт.

Положителни случаи освен в селата Изгрев, Тъкач и Наум, вече има и в Средковец, Сини вир, Каолиново и Шумен.

КЮСТЕНДИЛ

"Един болен няма, кой ви каза, че има коронавирус в махалата?". Така в кюстендилския квартал Изток посрещнаха новината, че се въвежда двуседмична карантина. Според тях мерките са напълно излишни, въпреки установените положителни проби, които са вече 16. Продължава издирването на още контактни лица.

СЛИВЕН

Заради установени пропуски при карантиниране на контактни лица, в област Сливен засилват контрола. През последната седмица положителните случаи там видимо се увеличиха като днес още седем души се оказаха заразени. Повече усилия, според местния щаб, са нужни и при търсенето на контактните лица.

ПАЗАРДЖИК

Три медицински лица и служител на полицията са сред заразените в област Пазарджик. Там няма ясно изразено огнище, новите 11 случая са в град Пазарджик и селата Щърково и Главиница. Издирват се още възможни носители. В Сърница не е регистриран нов случай.

Стефан Мирев - областен управител на Пазарджик: Взети са проби от всички служители на МБАЛ "Хигия", пробите са отрицателни.

САМОКОВ

Заради тенденция за увеличение на броя на заразените в последните дни, под едноседмична карантина от утре се поставя и 7-ми квартал в Самоков, съобщиха за БНТ от областната администрация. Няма да бъдат изграждани КПП-та, но ще се следи за спазването на противоепидемичните мерки.

ПЕРНИК

Заради положителен тест на детска учителка за 24 часа беше затворена детска градина в Перник. Взети са проби на децата, контактни на учителката.

Илина Рикова, директор на ДГ "Родолюбче" град Перник: Тя няма абсолютно никакви симптоми, разстроена си отиде да си направи втори pcr тест, защото смята, че е здрава.

Друга учителка също се оказва заразена с вируса, но тя е в отпуск от декември.

НОИ

За дезинфекция днес беше затворена и сградата на Националния осигурителен институт в столицата. Положителна проба даде служител в Контактния център, който не е имал пряк контакт с граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болници карат постъпващи пациенти да си плащат за PCR тест
Болници карат постъпващи пациенти да си плащат за PCR тест
Борисов пред ЕНП: Планът за възстановяване на Европа е изключително балансиран
Борисов пред ЕНП: Планът за възстановяване на Европа е изключително балансиран