Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пламен Димитров: Заплатите ще се договарят над стартовото ниво за всеки сектор

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 17.06.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Кризата в икономиката не се е разразила докрай, видели сме само първи знаци, смята Пламен Димитров, който гостува в студиото на "Още от деня". Повод за разговора с президента на КНСБ е подписаното днес споразумение на тристранната комисия за ускоряване на икономическото развитие. То съдържа няколко раздела - бизнес среда, икономика, енергетика, зелена сделка, демография и образование.

Пламен Димитров отчете положителното действие на мярката 60:40, който запазва работни места, но оттук нататък, по думите му, трябва да се погледне сериозно на възстановяването на ключови сектори, които са пострадали сериозно от корона кризата.

Относно мерките, които включва подписаното 3-странно споразумение, синдикалистът акцентира върху перспективите за енергетика, като изтъкна нуждата от либерализиране на енергийния пазар при запазване и отчитане на интересите на всички енергийни потребители - дълго отлагани досега стъпки. Това трябва да стане в следващите 3-5 години. Това ще гарантира на производствените мощности да работят в пазарна среда без да бъдат застрашени от фалит.

Във връзка с "зелената сделка", която Европейският съюз налага на страните членки като отделя ресурс за това, Димитров подчерта, че България трябва да си подсигури националния интерес и суверенитета. В този смисъл синдикалният лидер очерта заложените в споразумението три основни стълба, които да бъдат ясно заявени и отстоявани, за да предпазят индустрията от сътресения при спазване на изискваните ограничения на вредните газови емисии.

"40,% намаление на парниковите газове спрямо базовата 1990 г., а не 50% - 55%, както говори Урсула фон дер Лайен. Подобна коалиция се оформя в ЕС. Ние трябва да сме част от нея, тъй като това е нашият интерес. Да, зелено, но с междинни стъпки, които са поносими."


Втората "червена линия" засяга емисии и стоки с въглероден отпечатък по-висок от нашия, които идват през границата от държави извън тази "зелена сделка". Те трябва да бъдат обложени с въглероден данък така че да няма нелоялна конкуренция.

Третата "червена линия" се отнася до емисиите, които идват от ТЕЦ-овете. 45-те процента от тях да продължим да плащаме, но тези, които остават, да продаваме и да пълним фонд, с който да подкрепяме индустрията.


Синдикалистът обясни споразумението за МРЗ, която ще бъде различна според сектора, като стартово ниво, над което щ бъде договаряна заплатата на всеки служител или работник.

Какви други промени можем да очакваме в трудовото законодателство и в доходите ни вижте във видеозаписа на разговора с Пламен Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лято в Гърция - очаквания, реалност и финансови показатели
Лято в Гърция - очаквания, реалност и финансови показатели
Падналото от прозорец на детска градина момче е със счупен крак, в стабилно състояние
Падналото от прозорец на детска градина момче е със счупен крак, в стабилно състояние