НОВИНИ

Еврокомисията се надява да има ваксина срещу COVID-19 до 18 месеца

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:26, 17.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Брюксел представи днес стратегията си за производството и въвеждането на ваксина срещу COVID-19. Еврокомисията се надява най-късно до година и половина да бъде разработена безопасна, ефективна и евтина ваксина.

Европейската комисия ще сключва от името на всички държави членки предварителни споразумение с компаниите, които разработват ваксини. Брюксел ще финансирана процеса заедно с Европейската инвестиционна банка. В замяна компаниите ще трябва да осигурят достатъчен запас за гражданите на всички държави членки.

Европа обещава и достъп до ваксината на всички хора по света.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Когата става въпрос за борбата с глобалната пандемия, не можем да мислим "Ние сме на първо място". Европа не е остров. Нашите икономики са тясно свързани не само помежду си, но и с останалата част на света чрез глобалната търговия, пътуванията и сътрудничеството. Само, когато икономиките на нашите търговски партньори се възстановят, европейската икономика също ще се възстанови.

В Гермaния втора фирма започва изпитания върху хора. След "Био Ен Тех" и "Кюър Вак" ще ескпериментира сред 144-ма души от Германия и Белгия. Двете фирми, също като компания "Пфайзер", използват РНК технология.

Според Световната здравна организация в момента се провеждат тестове върху хора на 11 експериментални ваксини на различни производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци разчистват отломките от изгорялата от мълния къща в Каравелово
Доброволци разчистват отломките от изгорялата от мълния къща в Каравелово
Преляла река заля улици и дворове в село Войнежа
Преляла река заля улици и дворове в село Войнежа