НОВИНИ

Частично бедствено положение в община Ветрино след пороя

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 17.06.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Частично бедствено положение е обявено в община Ветрино заради пороите.

Засегнатите села Неофит Рилски, Габърница и Средно село се възстановяват след опустoшителната приливна вълна, която заля населеното място снощи.

Доброволци и екипи на пожарната помагат за отстраняването на щетите от наводнението. Местната управа, освен със собствени средства, ще търси и помощ от държавата, за да се възстановят домовете на пострадалите семейства и разрушената инфраструктура.

Една от причините за наводнението е голямото количество дъжд, което се изсипа над региона. По данни на земеделските производители вчера над Суворово и наводненото село са паднали около 100 л на квадратен метър.

Жителите на Неофит Рилски казват, че не помнят да е имало такова бедствие колкото и обилни дъждове да са валяли. Областният управитл на Варна заяви, че причина за наводнението е образувалият се водосбор в района на Суворово, довел до преливане на реката в селото.

Домът на семейство Николови и сред най-засегнатите. Приливната вълна е наводнила двора и къщата.

Тодорка Николова: Всичко е изпочупено, пълно е с вода навсякъде - фризери, хладилници, печки, всичко е попиляно.

Пострадали от наводнението са и три къщи в съседното село Габърница. Семейство Балкански не са мигнали цяла нощ, а заради придошлите води се наложило да бъдат евакуирани.

Красимир Балкански: Водата беше до моето коляно, може би някъде около 50 см имаше. Започна да влиза в къщата. Слагахме чували с пясък, водата спиране няма.

Деретата в населените места са почистени, твърдят от Областната управа във Варна, но заради кризата с коронавируса не са стигнали средствата за почистване на тези извън регулация.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: 100 л на кв.метър е изключително много. И каквото и да е дере, не може да поеме такъв вид вода. Нямаме големи язовири на територията на тази община. Бяха дошли и първоначално сигнали за скъсана язовирна стена - няма. Всички язовири знаете, че напротив са в под лимита.

Отстраняването на щетите продължи през целия ден с тежка техника. Помощ оказаха и доброволци от съседните села. Екипи на пожарната отводняваха наводнените помещения и миеха улиците от тинята. Местните не разполагат с толкова средства, за да се справят сами с щетите от пороя в селото.

Димитър Димитров, кмет на Община Ветрино: Както виждате има участъци, където водата е повдигнала големи плочи от асфалта, извлечени са. Тепърва предстои да видим какви са щетите по къщите и съответно ще търсим помощ от държавата.

Заради наводнението е затворен пътят между Суворово и Ветрино, тъй като приливната вълна е подкопала основите на моста и преминаването е опасно.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се удари в заграждения и се обърна на оживен булевард в Пловдив (видео)
Кола се удари в заграждения и се обърна на оживен булевард в Пловдив (видео)
Борисов: Целта на компроматите е да се стигне до предсрочни избори и служебен кабинет (ОБОБЩЕНИЕ)
Борисов: Целта на компроматите е да се стигне до предсрочни избори и служебен кабинет (ОБОБЩЕНИЕ)