НОВИНИ

Двуметрова приливна вълна ударила варненското село Неофит Рилски

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 17.06.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Варненското село Неофит Рилски също пострада от пороите. Двуметрова приливна вълна удари населеното място и разруши асфалта, потопи дворове и приземни етажи. Няма пострадали хора, но щетите са сериозни.

Местните хора твърдят, че приливната вълна е била поне два метра. Придошлите води са заляли 7 моста, 12 къщи са наводнени, като последствията за тях са в различна степен. Придошлата вода е откъртила асфалтови настилки, в момента се почистват щетите и калта от някои от улиците, които пострадаха най-сериозно. На място има няколко противопожарни автомобила, които продължават да отводняват наводнени помещения и да почистват улиците от калта и наносите. Местните твърдят, че такова бедствие не са виждали.

Сигнал за идващата вода подал животновъд, който има стопанство на 2 километра от селото.

Петър Николов - кмет на с. Неофит Рилски: За тия километър-два докато дойде, успяхме да предупредим жителите, които са край реката, да изтеглят автомобили и друго, каквото има.

Екипите на пожарната пристигнали бързо и отводняването на засегнатите домове започнало още същата вечер. Според кмета Петър Николов, такова наводнение от водосбор е имало по тези места преди повече от 50 години. Съселяните му си имат свои теории.

Валентин Илиев: Ами, според мен, че е скъсан язовир.

- А знаете ли язовир тук наблизо, който би могъл такова нещо да направи?

Валентин Илиев: Има, да, има - Изгрев, Ветрино има нататък.

Най-близкият язовир, обаче, е на повече от 20 километра и водата от скъсана стена би била забелязана много по-рано, твърдят други.

Димитър Димитров - кмет на община Ветрино: Тепърва предстои да видим какви са щетите по къщите и съответно ще търсим помощ от държавата.

Докато се уточняват щетите, собствениците на пострадалите домове в селото сами са започнали разчистването на тинята.

Веселин Вълчев: Ще бъде добре да осигурят контейнери някакви от кметството, за да изхвърлим това, което извадим, няма къде да го слагаме.

Според синоптиците, дъжд ще вали в Североизточна България поне до края на седмицата. В Неофит Рилски постоянно следят обстановката.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшата лига отново е на дневен ред след 100 дни
Висшата лига отново е на дневен ред след 100 дни
Барса спести сили, но победи последния
Барса спести сили, но победи последния