НОВИНИ

След първото четене: Един човек ще отговаря за хазарта у нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:39, 17.06.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Депутатите приеха на първо четене поправки в Закона за хазарта, с които се създава Държавна агенция по хазарта.

Тя ще е на пряко подчинение на Министерския съвет, а нейният председател ще отговаря за контрола, издаването и отнемането на лицензии.

Срещу поправките се обявиха от левицата. Те определиха новите правила, които се въвеждат със закона като антиевропейски.

"Това ще бъде несполучлив опит да бъде подведен българския парламент. Експертите които са ги готвили съзнателно, са ви подвели. Не е изпълнен законопроектът, който е приет в този момент. До 28 февруари са чакали концепция за развитие на хазарта и нов законопроект. Вместо да се оправи тази грешка ни вкарват в юридическо антиевропейско блато", настоя депутатът от БСП Румен Гечев.

Предложението на Валери Симеонов за закриване на казина и игрални зали освен в националните курорти и 5-звездни хотели не бе прието като повечето депутати гласуваха с "въздържал се".

От "Обединените патриоти" подкрепиха предложението, внесено от ГЕРБ, за новата агенция на подчинение на Министерския съвет.

Поправки между двете четения ще внесе депутатът от ГЕРБ и председател на културната комисия към парламента Вежди Рашидов.

По думите му, ще предложи 10% от хазартните приходи да отиват за подпомагане на културата.

От ГЕРБ законопроектът защити депутатът Александър Иванов.

"Една част от предложеното от нас е прецизиране на нормата при вноската за социално отговорно поведение, която се дължи от един лицензиран оператор. Ние предлагаме да се взима тази такса от всички лицензирани и парите да бъдат насочени за развитие на спорта при децата.

Даваме и възможност на Българския спортен тотализатор да се развие. Тази година се очаква да спечели компанията с 60 млн. лева повече, като една трета ще са насочени към Министерството на спорта, както досега. Парите отиват за подготовката на български състезатели, федерации и за развитие на спорта на децата. Затова и акцентираме върху работата на държавното дружество. В частният сектор явно добре са се възползвали досега".

От "Обединените патриоти" още веднъж напомниха, че са за ограничаване на хазартните игри и припомниха какво са постигнали до този момент.

"По отношение на данъците сме предложили едно бих казал изясняване, изчистване, ако има някакви превратни тълкувания в данъците, така че критики не мога да приема. Ние сме категорично за ограничаване на рекламите и сме го постигнали вече с предходните поправки в закона за хазарта.

Вече няма усмихнати хора спечелили от хазарта по телевизията, виждате ли ги тези хора, няма ги. Рекламите са страшно ограничени. Може да няма конкретен текст, но много неща се постигат по друг начин.

За нас не е спорен ефекта от спирането на Националната лотария, няма вече търкане на талончета, няма масово битово купуване на талончета. Така че ефект има", настоя лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак километрични опашки на "Кулата": 4 км коли, 7 км тирове
Пак километрични опашки на "Кулата": 4 км коли, 7 км тирове
60 години "По света и у нас": Новинарски истории с Даниела Кънева
60 години "По света и у нас": Новинарски истории с Даниела Кънева