НОВИНИ

Ще бъде ли България тема на предизборните битки в Северна Македония?

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 17.06.2020
Чете се за: 01:10 мин.
По света

За първи път в историята си, Северна Македония ще гласува цели три дни, като единият от тях ще е делничен, в сряда, посочи в Сутрешния блок на БНТ журналистът Коста Филипов.

"Много се надявам да има честни избори, защото след отлагането на 12 април, се появиха над 15 варианта на дати за провеждането им. Сега за първи път изборите ще бъдат проведени в три дни, а самият факт на организирането в делничен ден, в сряда, означава, че последствията няма да бъдат типични - няма да има предизборни събирания, няма да има масови митинги", посочи той.

По думите му двете основни партия при съседите ни - СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ водят една ежедневна битка, която на моменти изглежда напълно безсмислена, защото хули и нападки се леят и от двете страни.

Според него акцентите в кампанията ще са: икономическата ситуация, външната политика, правата на човека, влизането в ЕС.

На свой ред журналистът от Северна Македония Мариян Николовски посочи, че пътят е ясен, това е европейският път.

"Двете основни партии у нас нямат различни позиции по този път. И във вътрешен план няма драматични разлики между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ за това как ще се развива икономиката ни, но е тежко да се прогнозира кой ще спечели, защото социологическите прогнози бяха правени отдавна, в началото на коронакризата. Едно обаче е сигурно, че на тези избори ще има много малки разлики и ниска изборна активност, което ще доведе до 3-4% разлика между партиите", пресметна той в ефира на БНТ.

"Не вярвам, че историческите спорове между България и Северна Македония ще бъде основна тема на предизборните сблъсъци, а по-скоро ще са икономическите последици в страната от кризата с коронавируса, а и евроатлантическите ни перспективи", посочи той.

Коста Филипов обаче настоя, че темата за България и договорът ни за добросъседство, както и смяната на името, продиктувано от договора с Гърция, ще бъдат основни в предизборната кампания.

"На мен ми се иска да спечели тази партия, която е европейски ориентирана, която може да бъде сигурен наш съюзник и партньор, добър съсед, с който да имаме отлични отношения, да развиваме нашите връзки и да вървим напред", заключи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ: Радомир не е подал необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване
МОСВ: Радомир не е подал необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване
Служител на НОИ заразен с коронавирус. Затварят сградата за дезинфекция
Служител на НОИ заразен с коронавирус. Затварят сградата за дезинфекция