НОВИНИ

Бизнесът и синдикатите за икономическите и социални мерки за справяне с кризата заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 17.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Бизнес

Икономическите и социални мерки за преодоляване на последиците от пандемията от COVID-19 вчера обсъдиха премиерът Борисов и представители на бизнеса и синдикатите. Среща имаше и с президента Радев. В студиото на Сутрешния блок на БНТ гостуваха председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов с коментар за водените разговори и възможните решения за изход от кризата.

"От премиера, от първо лице, получихме информация за параметрите, в които можем да се движим, за средствата, с които разполага България, очакванията за това какво и кога може да получи България от ЕС, което е важно за всяка една фирма", каза Цветан Симеонов и добави, че засега българският бизнес може да разчита само на "нашите вътрешни средства и онези средства от ЕС, които вече са започнали като програми и са отворени за изпълнение".

Той отбеляза, че се допуска преливане на средства от една в друга европрограма в зависимост от това, къде има по-голям интерес и къде ефектът от прилагането на програмата е по-голям.

Димитър Манолов реагира, че целта на срещата е била да премиерът да чуе бизнеса и синдикатите, а не обратното - бизнесът и синдикатите да слушат министър-председателя.

"Ние, социалните партньори, имаме особено качество - на всеки 4 години по специална процедура доказваме своята представителност. Бизнесът в този си състав представлява 86% от БВП, а ние с КНСБ представляваме повече от една четвърт от българските работници, наетите лица", подчерта синдикалният лидер и припомни, че по закон мястото за консултации по актове на правителството, касаещи жизнено равнище, трудово-осигурителни отношения, е НСТС.

По думите на Манолов основната цел на вчерашната среща е била да се чуе правителствената позиция по 54-те мерки, съгласувани в рамките на две заседания.

"В рамките на този дебат стигнахме до възможността днес да подпишем споразумение, което също има дълга история и е изготвено не от експерти, а от председатели на организации", добави президентът на КТ "Подкрепа".

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска спешното изслушване на екоминистъра
БСП поиска спешното изслушване на екоминистъра
9 души са заразени с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил
9 души са заразени с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил