НОВИНИ

Какво се случва в БСП? Готова ли е за властта? Отговорите от Красимир Янков

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 17.06.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

БСП има капацитет да покаже готови решения, които да бъдат подкрепени и да има доверието, за да управлява, но първо трябва да реши въпроса със себе си, с единството в партията и едва тогава вече може да потърси и да получи доверието, за да управлява България.

Това обяви в Сутрешния блок на БНТ Красимир Янков, един от кандидатите за лидер на Столетницата.

Той призна, че още преди 6 месеца е обявил намеренията си да се кандидатира за поста, а това е станало след като Корнелия Нинова подаде оставка.

"А това бе един политически ход, който озадачава, защото тя си оттегли оставката", посочи депутатът.

По думите му БСП има нужда от промяна, при която червените да използват експертите си и да подготвят програми и идеи за развитието на България.

Красимир Янков обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова в действия, които са разбили червените редици. Сред тях той избори излизането от парламента на депутатите им, траяло 4 месеца и последвалото връщане в пленарната зала на едва 20 от 80 народни представители, които не се борили с политиките на ГЕРБ, а са разяснявали програмата на лидерката на левицата "Визия за България".

Според него през уикенда Националният съвет на БСП си е влязъл във функциите и е спрял стремежите на Нинова да управлява партията еднолично.

"Отхвърлихме предложението й за една подписка срещу ГЕРБ, което щеше да отвлече вниманието ни от парламентарния живот, да изкара народните представители отново от Народното събрание, затова се взе решение да се внесе вот на недоверие към правителството за корупцията. Идният юли ще се внесе", обяви Янков.

Той настоя БСП да се съсредоточи в две посоки – уличаване на недъзите на това управление и коригирането му, и втората е предлагането на решения, които са различни от тези на управляващите, но са по-добри.

"Според мен енергията трябва да се съсредоточи в това да бъдем по-единни, защото сега има раздори, създадени от председателката на партията", посочи кандидатът за лидер на БСП.

Пред БНТ Янков обяви, че истината за финансовото състояние на БСП е много по-тревожна.

"Подаден е отчет за 2019-а година, в който с подписа на Корнелия Нинова, е ясно, че близо 5 млн. и 300 хил. лева са задълженията ни, а от края на 2019-та досега БСП няма приходи. Учудващо е как е подаден отчета пред Сметната палата, след като преди това няма решение на Националния съвет на партията?", попита той.

Депутатът настоя в най-кратки срокове Корнелия Нинова да свика ново заседание на Националния съвет на партията, който да избере комисия, която да провери откъде са се натрупали тези задължения.

"Целта е бъдещето на БСП, с което е свързано и бъдещето на България", заключи Красимир Янков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души са заразени с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил
9 души са заразени с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил
Проучване: Всяко трето дете продължава да живее в риск от бедност у нас
Проучване: Всяко трето дете продължава да живее в риск от бедност у нас