НОВИНИ

Епидемиолог: Топлото време няма да погуби вируса на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 17.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

В Сутрешния блок на БНТ епидемиологът акад. Богдан Петрунов изрази съмненията си, че топлото лятно време ще убие коронавируса.

Според него по-скоро COVID-19 ще измине своя биологичен цикъл и ще изчезне, но дотогава сме доста далеч от нормалната ситуация, данните на СЗО показвали точно това - скок на броя на новозаразените в Америка, Европа, Китай.

"Съвсем не сме в етап, в който да кажем: Да, епидемията свърши и да очакваме краят й, защото и днес има значителен брой случаи у нас, които са от огнища, не от масово разпространение на вируса, но от тези огнища, имайки предвид, че сме малка страна, разпространението може да стане и сред цялото общество", предупреди той.

По думите му скокът се дължи на успокоението на хората, че всичко е отминало, но това далеч не е така.

"Епидемията се развива, а у нас все още няма колективен имунитет. Проучването, което се направи в Пловдив, показа, че около 2% от хората имат наличие на антитела и ние не знаем даже дали тези антитела са протективни, дали са вирусонеутрализиращи. Те само показват, че сме се сблъсквали с вируса", аргументира се академикът.

Епидемиологът отново призова от ефира на БНТ за спазването на елементарни мерки - носене на маски на обществени места, миене на ръцете при контакт с най-различни плоскости.

"Тестването трябва да продължи, но да се прави на определени таргетни групи, а не масово, а в места, където се очаква, че ще има разпространение", посочи той.

Що се отнася до твърдението на екип от учени, че лекарството дексаметазон спасява тежко увредени пациенти с коронавирус, академик Петрунов заяви: "Дексаметазонът е добре известно лекарство, от десетки години. В началото беше включено в протоколите за лечение на COVID-19, но се сметна, че не е редно, защото кортизонови препарати не се дават при вирусни инфекции, но сега се оказа, че е много добро лекарство и води до спасяване на животи. То е мощно противовъзпалително средство".

Академикът не очаква до края на годината да бъде изработена ваксина срещу коварната болест.

"Има няколко ваксини в момента, по които се работи много сериозно, в Европа, в САЩ, а и в Израел. Проблемът не е да се създаде ваксината, трябва да се докаже, че първо е безвредна и след това, че е ефективна", заключи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмокласниците работят по Вариант 2 на изпита по математика
Седмокласниците работят по Вариант 2 на изпита по математика
Радомир пред водна криза
Радомир пред водна криза