НОВИНИ

Радомир пред водна криза

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:46, 17.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Радомир е пред водна криза. Според кмета на града Пламен Алексиев, за да не се стигне до бедствена ситуация, трябва да бъде възстановено аварийното водоподаване от помпена станция "Крапец". Съоръжението беше запечатано в началото на декември миналата година.

Радомир няма язовири. Градът се захранва от подпочвени води. Въпреки че през последните седмици доста често валеше, кметът на града казва, че няма достатъчно вода и е внесъл писмо в МОСВ, с което предупреждава министъра, че предстои водна криза тук.

"Месец ноември 2019 година, заради водната криза в Перник беше преустановено подаването на резервния водоизточник от помпена станция "Крапец". Високата част на Радомир беше подложена на воден режим, за да може да се изпраща вода и към Батановци и пречиствателната станция, след това нарушеното водоподаване довежда до дисонанс между ниска, висока и средна зона", заяви кметът на града Пламен Алексиев. Най-тревожното сега според него е, че помпите на "Опалово" изключват на ниво, което означава, че още там на водоизточника няма достатъчно количество вода в черпателя. т.е. водата не може да тръгне на тоя 13км път от "Опалово" до Радомир и след това се правят около 45% загуби по довеждащия водопровод.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемиолог: Топлото време няма да погуби вируса на COVID-19
Епидемиолог: Топлото време няма да погуби вируса на COVID-19
Спецоперация срещу битовата престъпност в Пловдив
Спецоперация срещу битовата престъпност в Пловдив