НОВИНИ

Отнесени автомобили и изровена настилка след пороя в Червен бряг

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 17.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Пороен дъжд наводни голяма част от Червен бряг. Стихията продължи час и половина и отнесе няколко автомобила. Тази сутрин започна разчистването на наносите и затлачените улици в града. Има наводнени и частни имоти. От местната власт обявиха, че ще търсят помощ от държавата за отстраняване на щетите по обществената инфраструктура.

Добрата новина след стихията е, че няма пострадали хора. Изтеглени са около 10-ина автомобила, оказали се във воден капан в ниските части на града. Екипите са реагирали незабавно, като отводняването е приключило още снощи към 23 часа. Хората тук казват, че не за първи път им се случва подобна беда и критични точки от града остават под вода. В близост до Червен бряг са реките Искър и Златна Панега, но нито една от тях не е преляла.

Десетки места по уличната инфраструктура са с повредена настилка, а някъде и с дълбоки дупки след снощния порой. В една от ямите снощи е пропаднал автомобил. След това тя е била обезопасена. В банята на Диана Димитрова водата е достигнала 85 сантиметра.

Диана Димитрова - живееща на ул. "Стоян Едрев": Това ни се случва за трети път. Значи преди години имахме тоя проблем, абсолютно нито една институция не е реагирала.

Алекси Христов - служител на бензиностанция: Пострадали хора няма засега, но ако продължи да не се предприема нищо, може и да стане нещо.

Снощи са получени са сигнали за отводняване на 6 къщи, дърводелски цех, работилница и бензиностанция. Това обаче далеч не са всички пострадали сгради, някои потърпевши не са потърсили помощ.

"По света и у нас" потърси местната управа с въпроса защо за пореден път се появява проблемът.

Д-р Цветан Костадинов - кмет на Червен бряг: Червен бряг се намира и е разположен между 3-4 хълма с наклон към двете реки. В общината е извършен Воден цикъл, при който е направена канализация. Няма как, при тези наклони винаги се получават критични участъци и водосбори. Нашата отговорност е да поддържаме шахтите, което се опитваме, но не винаги успяваме да се справим с природните стихии.

Все още няма яснота за размера на щетите. За преодоляване на последствията ще бъде потърсено съдействие от държавата.

Автор: Ирена Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в София: Баща стреля по бивш затворник, притеснявал дъщеря му
Стрелба в София: Баща стреля по бивш затворник, притеснявал дъщеря му
Коалиционен съвет между ГЕРБ и Патриотите. Обсъждат промените в Законите за МВР и хазарта
Коалиционен съвет между ГЕРБ и Патриотите. Обсъждат промените в Законите за МВР и хазарта