НОВИНИ

Задлъжнялост по време на епидемия

Николай Минков
от Николай Минков
21:25, 17.06.2020
Чете се за: 01:55 мин.

Междуфирмената задлъжнялост рязко скочи. Ивайло Колев е собственик на фирма за производство на индустриални и гаражни врати. Плаща заплати на около 70 души. Епидемията свива пазара. Освен липса на поръчки, неговите клиенти спират да му плащат.


Ивайло Колев - собственик на "Логел" ООД: Ние имахме едни сравнително стабилен растеж, с който се гордеехме всяка година, но от 13 март насам много от проектите се замразиха поради обстоятелства, които на всички са ясни. Спадът на поръчките и плащаният са около 60% надолу.

Много от инвеститорите и крайните му клиенти се оправдават с пандемията от COVID-19, като бавят плащанията или изобщо не се издължават за извършената от фирмата му работа.

Ивайло Колев - собственик на собственик на "Логел" ООД: Задълженията към нашата фирма от неплатени фактури са на стойност повече от 250 хил. лв. Ние не сме в състояние сами да си ги съберем, сами да ги изискуем, затова се обръщаме към специализирани кантори, адвокатски, които ни помагат в това дело да си приберем парите, които сме спечелили.

Оказва се, че Иван Колев един от многото, които търсят помощ в кантората на адвокат Надежда Петрова.

Aдвокат Надежда Петрова - "Коин Консулт": Когато един кредитор се обърне към нас, ние винаги се стараем да решим спора извън съдебно, като по този начин се спестяват заплащане на различни разноски и кредитора по-бързо успява да събере своето вземане. От друга страна, длъжникът спестява заплащането на излишни такси.

Дарина Иванова е един от многото работници и служители останали без работа заради пандемията, с кредити, които не може да обслужва.

Дарина Иванова: Моят случай е, че точно преди пандемията изтеглих кредит, съответно заради кризата останах без работа, но от банката звънят, искат този кредит да се погасява. Тъй като нямам възможност, ми се обадиха и ми казаха, че ще ме осъдят, ако не платя.

Адвокат Петрова съветва физическите лица със задължения да не допускат кредитът им да стане предсрочно изискуем.

Адвокат Надежда Петрова - "Коин Консулт": Ако кредитът е станал предсрочно изискуем преди обявяване на извънредното положение, в закона са предвидени забрани по отношение на физическите лица за налагане на запори върху трудовите възнаграждения и пенсиите, както и за този период от време не могат да бъдат извършвани описи и публични продани.

Ако кредитът до преди периода на извънредното положение не е станал предсрочно изискуем, за периода на извънредното положение и два месеца след това, този срок изтича на 13 юли, банките не могат да правят кредитите предсрочно изискуеми, както и за този период от време не се надчисляват наказателни лихви и неустойки.

Ако все пак се стигне до връчване на призовка, от Асоциацията за защита на длъжниците съветват да внимаваме кой ни я връчва и какво подписваме.

Ивайло Илиев - Асоциацията за защита на длъжниците: Когато ви пристигне призовкар на съда, той не е просто призовкар, той е връчител. Трябва да удостовери какво ви връчва и документите да съответстват на закона.. Иначе е чист измамник. Когато ви пристигне призовкар на частния съдебен изпълнител, той работи на граждански договор няма право да бъде връчител.

И ако защитен механизъм за физическите лица-длъжници все още действа, такъв за задлъжнелите фирми няма.

Адвокат Надежда Петрова - "Коин Консулт": Което означава, че принудителното изпълнение по отношение на юридически лица се разгръща в своята пълна сила така, както е предвидено в закона.

Съветът към фирмите е макар и по-малко , но да погасяват задълженията си, за да не стигат до фаза на принудително събиране и съдебни процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализатори съветват: По-гъвкави условия на труд срещу безработицата
Анализатори съветват: По-гъвкави условия на труд срещу безработицата
Кога ще спрат валежите?
Кога ще спрат валежите?