НОВИНИ

Превозвачи вече напускат България заради пакета "Мобилност"

Александър Марков
от Александър Марков
20:37, 08.07.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Заради пакета "Мобилност" тежкотоварните превозвачи са готови да напуснат България, обявиха браншовите им организации. Вече са започнали първите пререгистрации в други европейски страни. Изтеглянето на бизнеса, който допринася за 17% от брутния вътрешен продукт на България, съвпада с очаквания икономически спад през есента.

От 12 000-те тежкотоварни фирми в България най-големите вече имат регистрации в чужбина.

Останалите над 80%, които са с под 5 камиона, се колебаят.

Димитър Димитров - Камара на автомобилните превозвачи в България: Всичко е готово, ако се стигне до най-неблагоприятното за българския превозвач, просто тези камиони да бъдат прехвърлени във фирми в Европа. Регистрира се фирма в тази държава, вади се лиценз и съответно става прехвърляне на самия автопарк.

Пререгистрацията решава проблема с 46-те процента празни курсове, които ще осъществяват българските фирми, ако останат в България.

Веселин Стоянов - собственик на транспортна фирма: Което ще доведе до един изключително неприятен ефект, че трудът от българския бизнес ще отиде в друга държава, в друга мелница.

Превозвачите не могат да компенсират курсовете от и до Европа с вътрешните на пазара в България.

Георги Райчев - представител на транспортна фирма: И това ще опре до една невъзможност, която ще доведе до фалити. И впоследствие с кризата с вируса, която затяга цялата световна икономика, оттам нататък товарите, обемите, мащабите стават по-малки на фона на тия рестрикции, ще доведе до фалити при всички.

Компаниите, които са инвестирали огромни средства за нови камиони, бази и офиси, ще останат без възвращаемост на парите си.

Илия Костурски - представител на малки тежкотоварни фирми: Какво се случи? Ние изпълнихме указанията на Европа и сега ни показват вратата.

Ефектът върху целия бранш, плюс коронакризата, ще бъде огромен върху тежкотоварния сектор.

Йордан Арабаджиев - Съюз на международните превозвачи: Ако правилата, които ще се гласуват, бъдат приети, на нас може би ще ни се стори детски рожден ден кризата с COVID-19.

Пакетът "Мобилност" ще засегне освен хиляди фирми и 190 000 шофьори в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха импровизирани затворнически килии и стая за изтезания в Нидерландия
Откриха импровизирани затворнически килии и стая за изтезания в Нидерландия
Какво да правим, ако намерим или загубим регистрационен номер?
Какво да правим, ако намерим или загубим регистрационен номер?