НОВИНИ

Ожесточени сблъсъци пред Скупщината в Белград (Снимки)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:20, 08.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Протестът срещу въвеждането на полицейски час в Белград заради разпространението на коронавируса, прерасна в щурм срещу парламента.

Сръбската столица осъмна с над 20 арестувани, над 40 ранени полицаи и повече от 20 пострадали демонстранти. Полицията разпръсна протестиращите със сълзотворен газ.

По-малки и по-мирни демонстрации имаше и в други сръбски градове.

Белград - часове след ожесточените сблъсъци пред Скупщината. Гневът на хиляди протестиращи срещу затягането на мерките срещу COVID-19 остави опожарени коли, счупени витрини и прозорци.

Протестът започна мирно и според много демонстранти - спонтанно. Според белградската полиция, обаче, той е бил организиран от евроскептика - бившия депутат Сърджан Ного. Напрежението ескалира, след като демонстранти пробиха полицейския кордон и нахлуха в парламента.

"След всичко, което се случи, хората не искат да стоят затворени в домовете си. Но да се руши Белград - това е екстремизъм. Нито един белградчанин не подкрепя това.", сподели гражданин.

От днес в сръбската столица е забранено събирането на повече от пет души. От 18 часа в петък до пет сутринта в понеделник Белград ще трябва да живее под полицейски час. На разходки право ще имат само майките с деца, пенсионерите и собствениците на кучета.

13 смъртни случая и около 300 нови случая на зараза за денонощие - черната статистика от вчера стана повод за затягане на мерките.

"Ситуацията в Белград е критична, за това предприемаме тези мерки", обясни президентът Александър Вучич.

Много сърби обвиняват управляващите за новия пик на зараза - за това, че ограниченията са били вдигнати твърде рано, за да се проведат избори и с разрешението да се провеждат митинги, футболни мачове и партита.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да правим, ако намерим или загубим регистрационен номер?
Какво да правим, ако намерим или загубим регистрационен номер?
Повечето фенове спазваха мерките на мача "Лудогорец" - "Левски"
Повечето фенове спазваха мерките на мача "Лудогорец" - "Левски"