НОВИНИ

Протест срещу въвеждането на полицейски час в Белград

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:15, 08.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
Балкани

Демонстранти нахлуха за кратко в сръбския парламент по време на протест срещу въвеждането на полицейски час в Белград. Хиляди протестиращи се събраха в центъра на сръбската столица, след като президентът Александър Вучич обяви въвеждането на строги мерки срещу разпространението на COVID-19.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне разгневените от въвеждането на полицейски час в Белград демонстранти.

Хиляди се събраха пред парламента, за да протестират срещу ограниченията, целящи да овладеят разпространението на коронавируса. Сред критиките към президента Александър Вучич са, че прекалено бързо е вдигнал мерките, за да може да организира изборите на 21 юни - спечелени от управляващата партия.

Скандирания "Оставка" и "Спрете Вучич" огласиха площада, протестиращи хвърляха камъни срещу полицаите, а на входа на Скупщината се стигна и до сблъсъци със силите на реда. За кратко няколко демонстранти влязоха в сградата, но бързо бяха прогонени. През нощта парламентът беше ограден от полицейски кордон.

Демонстрациите бяха организирани спонтанно след изявление на Вучич:

Александър Вучич, президент на Сърбия: Днес е най-трудният ден от началото на епидемията. 13 души починаха, 110 пациенти са на апаратно дишане. Ситуацията е тревожна в Белград и още четири града. Положението в Белград е критично, затова въвеждаме следните мерки. Забраняват се събиранията на повече от петима души на обществени места. Въвежда се полицейски час от петък до понеделник.

По думите на Вучич в болница се намират четири хиляди пациенти с COVID-19. Миналата седмица в няколко града, включително Белград, беше обявено извънредно положение. Столичната зала "Арена" беше преустроена във временна болница за заразени с вируса. До момента потвърдените случаи в Сърбия са 17 хиляди, а смъртните - 330. 80% от всички заразени са в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП гласува окончателно пакета "Мобилност" днес
ЕП гласува окончателно пакета "Мобилност" днес
Падна блокадата на кв. "Изток" в Кюстендил
Падна блокадата на кв. "Изток" в Кюстендил