НОВИНИ

Журналисти протестираха в защита на обвинения в шпионаж служител на "Роскосмос"

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:30, 07.07.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

В Москва журналисти протестираха пред централата на Федералната служба за сигурност на ул. "Лубянка" след като техен бивш колега беше арестуван и обвинен в държавна измяна. Иван Сафронов е работил във вестниците "Комерсант" и "Ведомости", преди да стане съветник на шефа на руската космическа агенция.

От "Роскосмос" обявиха, че случаят не е свързан с работата на Сафронов в агенцията.

Той е заподозрян, че е работил за чешките служби, предаде руската агенция Новости, като цитира неговия адвокат.

Лефортовският районен съд заседава по мярката за неотклонение на задържания и реши той да остане за два месеца в ареста.

Федералната служба за сигурност показа кадри от задържането и обискирането на Иван Сафронов пред неговото жилище в Москва.

Съветникът на шефа на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е обвинен в държавна измяна, тъй като предавал държавни тайни на страна от НАТО. Новината потвърдиха и от Кремъл.

Дмитрий Песков, говорител на президент Владимир Путин: Доколкото ни е известно, това задържане по никакъв начин не е свързано с журналистическата дейност, с която преди се е занимавал Сафронов.

От "Роскосмос" твърдят, че това няма връзка с работата му там, значи остава журналистическата работа, казват бивши колеги на Сафронов от "Комерсант". Днес те бяха пред сградата на "Лубянка", а вестникът публикува позиция в негова подкрепа и настоя за прозрачност по случая.

Елена Черненко, журналистка от "Комерсант": Никога в живота си няма да повярвам, че е могъл да извърши държавна измяна, да предава информация за пари. Явно е пресякъл нечий път и сега го обвиняват. Страшно е, че случва такова нещо в страната ни.

Сафронов отрича обвиненията. Делото ще се гледа при закрити врата и ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор.

Известно е, че миналата година "Комерсант" се е разминал с обвинение за разкриване на държавна тайна. Според руско издание, от сайта на вестника е изчезнала статия на Сафронов за покупка на руски изтребители от Египет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ядрено-магнитен резонанс от последно поколение вече и в България
Ядрено-магнитен резонанс от последно поколение вече и в България
"Референдум": 55% не очакват ограничение на COVID-19 с удължаването на извънредната обстановка
"Референдум": 55% не очакват ограничение на COVID-19 с удължаването на извънредната обстановка