НОВИНИ

Луиджи ди Майо подчерта твърдата подкрепа на Италия за приемането на България в Шенген

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:42, 07.07.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Италианският външен министър Луиджи ди Майо е на официална визита у нас по покана на вицепремиера Екатерина Захариева.

Кризата с COVID-19 и необходимостта от общи координирани действия на ЕС за нейното преодоляване бяха основните акценти в разговорите му с президента, премиера и външния ни министър.

На всички срещи Ди Майо подчерта и твърдата подкрепа на страната му за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Луиджи ди Майо похвали българската държава за начина, по който се е справила с кризата COVID-19 от самото й начало в период, когато Италия е понесла тежки загуби. Двамата с вицепремиера Екатерина Захариева бяха единодушни,че само заедно страните от Евросъюза могат да постигнат успех в преодоляването на последиците.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Трябва да имаме общи критерии на ниво ЕС кога отваряме и затваряме границите си. Критериите във всяка държава са много различни.

Една от най-важните задачи сега е бързината, с която ще се постигне споразумение в Евросъюза по новия финансов инструмент - следващо поколение ЕС. Хората и бизнеса се нуждаят от тази помощ сега, подчертаха Захариева и Ди Майо.

Луиджи ди Майо, министър на външните работи и международното сътрудничество на Италия: Европейските граждани имат нужда от бързи и амбициозни отговори ,за да може да се преодолее трудната икономическа ситуация Трябва и доверие и единство между всички страни членки за максимално качествено използване на средствата по новия финансов инструмент.

Изключително балансиран и добра основа за преговори - така премиерът Бойко Борисов нарече предложения план за възстановяване на Европа

Бойко Борисов, министър-председател: Да благодаря на вашите медици, които заедно с нашите работят и лекуват с кръвна плазма с антитела. Заедно сега действаме и разработваме едно лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност в огромни количества да го произвежда.

Отличните търговско икономически отношения между България и Италия бяха акцент в рамките на всички срещи на Ди Майо днес в София.

Румен Радев, президент на Република България: Италия е изключително важен икономически и търговски партньор и ключов инвеститор. С потенциал за развитие на отношенията не само в икономиката и търговията, но в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор.

Мигрантската криза, разширяването на ЕС и примера на Италия в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта обсъдиха още Румен Радев и Луиджи ди Майо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в цялата страна заради промените в "Натура 2000"
Протести в цялата страна заради промените в "Натура 2000"
Ударът от пандемията върху икономиката в България и целия ЕС - по-голям от очаквания
Ударът от пандемията върху икономиката в България и целия ЕС - по-голям от очаквания