НОВИНИ

Каква е причината за силната буря в София

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 07.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Причината за мощната буря над София снощи е синоптината обстановка над Балканите - циклон във високите слоеве на атмосферата и неустойчивата въздушна маса доведоха до образуването на мощни облачни системи в западната част на страната и създадоха условия за интензивни валежи и силни гръмотевични бури.

Развитието на облаците на голяма височина в атмосферата до 10-12 км благоприятстваше и за развитието на градоносен процес.

На спътникови снимки добре се вижда внушителната облачна система, свързана с атмосферния фронт, който снощи беше над Централна Европа, а територията на нашата страна се намираше в зоната на предфронталните системи.

Процесът беше локален, валежите бяха с петнист характер, като източната част на столицата попадна в периферията на този процес и беше по-слабо засегната - в синоптичната станция на НИМХ в кв. "Младост" бяха отчетени 6 л на квадратен метър, докато в южните и югозападните квартали се изсипаха за около час внушителните 50-60 л.

Днес студеният атмосферен фронт преминава през страната със силен вятър с пориви до около 80 км/ч. В сила е жълт код за опасно ветровито време.

Процесите вече се изнесоха на изток, като до полунощ в централната и източната част от страната все още са възможни валежи, гръмотевична дейност и градушки, но постепенно през нощта явленията ще затихват и от утре предстои стабилизиране на атмосферата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формула 1 все пак може да организира състезание във Виетнам през ноември
Формула 1 все пак може да организира състезание във Виетнам през ноември
Силна буря с градушка в Пампорово
Силна буря с градушка в Пампорово