НОВИНИ

Искрен Веселинов: Трябва да разсечем гордиевия възел с давността на дълговете

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 07.07.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Политика

Обсъждаме всички тежки решения, които са свързани с либерализацията на мерките или обратно - ако се налага тяхното затягане. Всичко се мери по много пъти и се решава много трудно, заяви в студиото на "Още от деня" съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти"/ВМРО Искрен Веселинов в коментара си за напрежението между институциите в държавата и актуалните законодателни предложения.

По думите му при приходите в хазната "няма драматичен срив през първото шестмесечие".

"В рамките на този месец ще имаме ясна прогноза за спада в БВП и тогава ще могат да се вземат някакви по-реалистични решения", добави той.

На въпрос на общото законодателно предложение на "патриотите" и ГЕРБ за абсолютната 10-годишна давност на длъжниците Веселинов беше категоричен:

"Гарантирам, че ние от ВМРО имаме твърдата воля да доведем въпроса докрай. Имаме абсолютната подкрепа на колегите от НФСБ, имаме подкрепа на една немалка част от народните представители от ГЕРБ. Това е изговорено на коалиционен съвет в присъствието на премиера", каза Веселинов.

Според него "трябва да се разсече този гордиев възел".

"Няма вариант, в който всичко да се прави в полза на кредитора и икономиката да работи, и хората да са доволни, да работят на място, да произвеждат продукт, да плащат данъци. Трябва да има баланс - не може в една сделка само единият да носи риска - този, който взима кредита", продължи депутатът от ВМРО.

Веселинов уточни, че законодателната инициатива за 10-годишна давност на длъжниците "може да мине, защото е прост текст и повтаря една хипотеза, която имаме при държавните вземания". Минусът тук, е че дългът остава без възможност за принудително събиране и като неуредени отношения между страните, уточни той.

"И имаме предложение за закон, който вече се нарича за частния фалит, който регулирана защитно производство за изчистване на тези дългове", каза "патриотът" и добави, че по този проект парламентът ще започне работа през есента.

Какво още коментира Искрен Веселинов вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт: Пазарът на имоти е в застой, кризата ще намали броя на спекулантите
Експерт: Пазарът на имоти е в застой, кризата ще намали броя на спекулантите
Служител на "Роскосмос" е задържан за шпионаж в полза на НАТО
Служител на "Роскосмос" е задържан за шпионаж в полза на НАТО