НОВИНИ

Мелбърн отново е под карантина, връщат ограниченията в някои градове в Испания

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:20, 07.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Все повече държави повторно затягат мерките срещу вируса. Броят на заразените с COVID-19 в света надхвърли 11 милиона 600 хиляди души, по данни на университета "Джонс Хопкинс".

След скок на случаите, Мелбърн отново е под карантина. Петте милиона жители на втория по големина австралийски град трябва да останат вкъщи за шест седмици.

Проучване в Испания постави под съмнение вероятността за изграждане на стаден имунитет срещу вируса.

Едва 5,2% от населението на Испания има антитела срещу COVID-19. Това сочат резултатите от национално изследване, обхванало близо 70 000 души в периода април-май. За постигане на стаден имунитет е необходимо между 70 и 90% от испанците да са имали досег с вируса.

Ракел Йоти, ръководител на института по здравеопазване Карлос Трети: Изследвахме широк спектър от хора - от малки деца, до 90-годишни. Макар и страната да е сред най-засегнатите от пандемията, очевидно не можем да разчитаме, че хората ще развият стаден имунитет.

Проучването показва още, че много от заразените са прекарали болестта без симптоми. От друга страна, делът на хората с антитела е по-висок от този на развилите симптоми. Заключението на учените е, че наблюдението на болестта трябва да продължи, както и прилагането на мерките срещу разпространението ѝ - носене на маски и социална дистанция. В този контекст в части на Испания бяха върнати строгите ограничения след бум на случаите.

Съд в Германия отмени карантината в град Гютерсло, намирайки я за прекомерна мярка. Тя беше наложена, след като в местния месокомбинат 1500 работници, сред които и българи, дадоха положителни проби. Властите затвориха града за седмица с възможността да продължат карантината. След съдебното решение ресторанти, барове и гимнастически салони отново могат да отворят.

Без бляскави ревюта, папараци и партита ще премине Парижката седмица на модата тази година. Колекциите на топ дизайнерите се представят онлайн чрез филми и клипове, за да се избегне струпването на хора.

Пусти и тихи остават и улиците на испанския град Памплона. Традиционното надбягване с бикове по време на фестивала Сан Фермин беше отменено.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на заразените с коронавирус в София. Ще има ли затягане на мерките?
Ръст на заразените с коронавирус в София. Ще има ли затягане на мерките?
По разследването за чатовете Бобоков-Узунов: Разпитаха премиера Борисов и бившия общински лидер на ГЕРБ в Русе (ОБОБЩЕНИЕ)
По разследването за чатовете Бобоков-Узунов: Разпитаха премиера Борисов и бившия общински лидер на ГЕРБ в Русе (ОБОБЩЕНИЕ)