НОВИНИ

По разследването за чатовете Бобоков-Узунов: Разпитаха премиера Борисов и бившия общински лидер на ГЕРБ в Русе (ОБОБЩЕНИЕ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:16, 07.07.2020
Чете се за: 02:21 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов беше разпитан в спецпрокуратурата заради чат-разговорите, открити в телефона на бизнесмена Пламен Бобоков. След разпита Борисов заяви, че разговорите му с бизнесмени винаги са били в интерес на държавата и никога не е нарушаван закона.

Освен премиера, днес бяха разпитани още бизнесменът Пламен Бобоков и бившият общински лидер на ГЕРБ в Русе - автомобилният състезател Росен Даскалов.

Причината Бойко Борисов да бъде призован от прокурорите са публични изявления на Пламен Бобоков, който твърди, че си е разменял СМС-и с премиера заради задържането на кораба БАДР.

Всъщност точно чат-съобщения между бизнесмена и Пламен Узунов, който е секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, станаха повод прокуратурата да започне разследване на предполагаемо престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

От държавното обвинение публикуваха съдържанието на част от кореспонденията между Бобоков и Узунов.

Премиерът пристигна на разпит в специализираната прокуратура 25 минути по-рано.

Сега, виждате, че за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави публични събития, но това си е тяхна работа. Аз нямам, каза премиерът Борисов.

- Защо да се угоди на президента?

Защото той каза, че има двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и вие не сте знаели. Така че вече всички са доволни, каза Борисов.

След близо час Борисов излезе. По думите му е разпитван по два казуса, които прокуратурата разследва - единия за незаконния внос на отпадъци и преработката на опасни такива. Вторият - разследването за търговия с влияние, което започна, след като в телефона на Пламен Бобоков бяха открити поредица от чат-разговори със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Над 10 години. С единия се познавам. Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнеса зад граница по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е почтен човек, каза министър-председателят.

Няколко часа по-късно, но в Националното следствие, беше разпитан и Пламен Бобоков. С уговорката, че няма право да разгласява подробности от разпита бизнесменът уточни само, че разследващите са го питали за комуникацията за осъдения в Румъния Петър Ненов и желанието му да бъде помилван. Бобоков отбеляза, че е благодарен на всички държавници, които са помагали на българския бизнес да се развива зад граница. Благодари и днес.

"Аз чух какво каза г-н Борисов и му благодаря за това определение, тъй като аз отдавна разказвам по всички медии, че ние сме порядъчни хора с брат ми, сериозни инвеститори и заслужаваме достойно отношение, а не това в което сме въвлечени по нечий каприз, не знам на кой за съжаление", каза бизнесменът Пламен Бобоков, който е обвиняем за участие в организирана престъпна група.

Премиерът каза, че в разговорите му с бизнесмени няма нищо незаконно. Борисов потвърди, че е разговарял с Бобоков за проблема с кораба БАДР и той го информирал, че заради задържането на танкера Либия може да ни обяви за пиратска държава.

Говорих с либийския колега, изяснихме случая. Оставихме съда да се произнесе. От тогава корабът няколко пъти си сменя флагове, собственост. Единственото, което съм разпоредил е гранична полиция да го пази и в момента той е на котва в Бургас. Имаме ли съдебно решение, ще го изпълним, каза Борисов.

Прокурори разпитаха и бившия общински лидер на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов. Той обясни, че отношенията му с Пламен Бобоков касаят само автомобилния спорт и рали състезанията.

Росен Даскалов, бивш общински ръководител на ГЕРБ в гр. Русе: Винаги е бил съпричастен и е помагал като спонсорски договор по отношение на рекламата върху нашите автомобили.

Вашата комуникация е била за спонсорство, така ли?

Росен Даскалов, бивш общински ръководител на ГЕРБ в гр. Русе: Единствено и само за това, това съм казал и на прокурора.

Пламен Бобоков: Нищо в моята кореспонденция по никакъв начин няма, което да се определи като престъпно или противозаконно или незаконни и дори укоримо морално, антиморално, неморално и т.н., повярвайте ми.

Като свидетел вчера е разпитан и депутатът и областен лидер на ГЕРБ Пламен Нунев.

Публикуваните от прокуратурата чат разговори между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, както и кореспонденция между бизнесмена и президента станаха причина Румен Радев да обяви, че държавното обвинение работи необективно и дори, че няма доверие на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мелбърн отново е под карантина, връщат ограниченията в някои градове в Испания
Мелбърн отново е под карантина, връщат ограниченията в някои градове в Испания
Тази нощ студеният фронт над страната преминава, времето ще е по-спокойно
Тази нощ студеният фронт над страната преминава, времето ще е по-спокойно