НОВИНИ

Борисов за Пламен Бобоков: Познавам го от над 10г. Винаги съм считал, че е почтен човек

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:15, 07.07.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов беше разпитан като свидетел в Спецпрокуратурата. Поводът за призоваването му е разследването за търговия с влияние и публично разпространената от бизнесмена Пламен Бобоков СМС-кореспонденция с министър-председателя, по повод задържането на кораба "БАДР".

Разбра се, че премиерът Бойко Борисов е разпитван като свидетел по две разследвания - едното е за незаконния внос на отпадъци от Италия, както и за преработката на опасни отпадъци, по което обвиняеми са бившият зам.-екологичен министър Красимир Живков и братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. Второто разследване, по което е разпитван, е това за търговия с влияние, след като бяха открити чат кореспонденции между Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов в телефона на Бобоков.

"По делото за отпадъци, за познанствата ми с братя Бобокови. Сега, виждате, че за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави публични събития, но това си е тяхна работа", заяви премиерът.

- Защо да се угоди на президента?

"Защото той каза, че има двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и вие не сте знаели. Така че вече всички са доволни. Казах, каквото знам".

- Какво Ви питаха? От колко време се познавате с братя Бобокови?

"Над 10 години. С единия не се познавам. Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнеса зад граница по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е почтен човек", допълни Борисов.

- Какво обясни премиерът за този СМС, който Бобоков показа в едно телевизионно интервю?

Премиерът обясни, че Пламен Бобоков го е информирал за това, че Либия е готова да обяви България за пиратска държава заради "БАДР". Борисов тогава веднага се е свързал с либийския си колега и заедно са решили, че двете страни ще изчакат крайното съдебно решение.

На разпит в спецпрокуратурата беше и Росен Даскалов, който е бившият общински лидер на ГЕРБ. Той обясни, че наистина има комуникация с Пламен Бобоков, но тя не е в качеството му на партийно лице, а в качеството му на човек, който организира автомобилни състезания и е единствено за спонсорство на тези състезания от Бобоков. Според Даскалов Бобоков е един от малкото бизнесмени, отделяли пари за подобни мероприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешни тестове за коронавирус в Левски
Спешни тестове за коронавирус в Левски
Щетите от снощния порой в София: улици, подлези и метростанции под вода, отнесени коли (ОБЗОР)
Щетите от снощния порой в София: улици, подлези и метростанции под вода, отнесени коли (ОБЗОР)