НОВИНИ

Щетите от снощния порой в София: улици, подлези и метростанции под вода, отнесени коли (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 07.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

През цялата нощ и днес продължава работата на аварийните екипи, и на пожарната след снощната буря, която се разрази в София.

Буквално за час, цели улици се превърнаха в реки, влачейки автомобили, клони и контейнери за отпадъци. Четири метростанции и десетки подлези бяха наводнени.

Около 700 са сигналите, подадени на телефон 112 само през нощта. Над 430 от тях са били за наводнения.

Около 50 литра на кв. метър са паднали за близо час в района на Орлов мост, където бул. "Евлоги Георгиев" се превърна в река, след като реките "Владайска" и "Перловска" излязоха от коритата си.

Еднометрова вълна връхлита колите по булеварда: "Колите започнаха да се удрят една в друга, станаха като лодки", разказа очевидец на пороя пред БНТ.

В резултат на бурята на столичния бул. "България" част от покрива на хипермаркет се срути, а по булеварда движението бе затруднено, има и откъртен асфалт от този, които бе поставен наскоро при ремонта на пътя.

Наводнени бяха и подлезът на НДК, и метростанцията в района. Наводнен е и тунелът на "Лъвов мост", където ситуацията е най-тежка.

Наводнено бе и Околовръстното шосе, на кръговото за Драгалевци. Под вода бе и подлезът на Орлов мост. Приземен етаж на болница в столичния квартал "Красна поляна", също бе залят.

Снощи полицейски екипи помогнаха на възрастна жена, блокирана на първия етаж в къщата си на улица "Алеко Константинов", близо до театър "Зад канала".

"Всичко плува, мазетата пълни, на съседа майка му остана в едно мазе - живее в приземен етаж и не може да излезе, вратите не се отварят, защото водата ги притиска. Добре, че дойде полиция и извадиха жената", разказа пред БНТ Недислав Николов, който е съсед на жената.

"Надявам се общината да вземе крути мерки, защото това се повтаря за пореден път. Тук каналът не е изчистен както трябва", настоя той.

Преди минути столичният кмет Йорданка Фандъкова предупреди, че следобед се очакват бурни ветрове над София и предупреди столичани да обезопасят терасите си, да затворят прозорците си и по възможност да не излизат навън.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за Пламен Бобоков: Познавам го от над 10г. Винаги съм считал, че е почтен човек
Борисов за Пламен Бобоков: Познавам го от над 10г. Винаги съм считал, че е почтен човек
Артета отстрани Гендузи от състава, Арсенал продава французина
Артета отстрани Гендузи от състава, Арсенал продава французина