НОВИНИ

Над 100 вида маски - фалшиви. Как да ги разпознаем?

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
10:30, 07.07.2020
6805
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Над 100 вида маски несъответстващи на закона се продават в търговската мрежа. Това показват извънредните проверки на инспекторите от Главна дирекция "Надзор на пазара“ при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Маските, които купуваме в магазинната мрежа са разнообразни и е трудно да решим коя маска си заслужава да бъде купена.

Инженер Вася Миланова от Агенцията по метрологичен и технически надзор обясни, че са направили месечна проверка на маските с класна защита КN95 и KN100.

"Те са произведени по един китайски стандарт GB 26 26 ОТ 2006 година. Насочеността към тези маски беше нарочна, защото получихме много сигнали от Европейската комисия и от системата за бърз обмен на информация за опасни стоки между държавите членки, че голяма част от тези маски не отговарят на изискванията", разказа инженер Миланова.

Проверката на агенцията е показала, че 101 различни марки и модели от тези маски не отговарят на изискванията.

"Маските, които отговарят на изискванията, трябва да имат задължително СЕ маркировка за съответствие и до маркировката да има един номер, който е номерът на нотифицираното лице, което е изпитало маските за респираторна защита. Отделно на маските трябва да има и N-стандарт, европейския, който и ние като държава членка ползваме. Този стандарт определя тези маски с три нива на защита", допълни Миланова.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков подписа нов договор с Олимпиакос
Везенков подписа нов договор с Олимпиакос
Вердер остана в Първа Бундеслига след драматично равенство
Вердер остана в Първа Бундеслига след драматично равенство