НОВИНИ

Вирусолог: COVID-19 показа, че не му пречи високата температура

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 07.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Още

"Всеки вирус мутира, защото трябва непрекъснато да се адаптира към новите условия на живот. Щамът на коронавируса, който е разпространен в България е с преобладаваща мутация, но все още не се знае тази мутация дали е променила фенотипните свойства на вируса, т. е. той външно го разпознава. Все още се събират данните за това". Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

По аналогии с други респираторни инфекции са очаквали с топлото време разпространението на коронавируса да затихне, но природата си има своите закони и той показа, че не му пречи високата температура. Към момента не се виждат данни за намаляване действието на вируса при горещите градуси.

"На пръв поглед изглежда само, че младите хора се заразяват повече просто защото са отпуснати малко мерките. Младите хора са просто по-свободолюбиви", коментира доц. Николаева-Гломб.

Възрастните хора си научиха урока, пазят се повече, спазват дистанция.

За София разпространението на вируса е доста дифузно и това е нормално за един голям град, където можеш да живееш в единия край и да работиш в другия, отбеляза вирусологът. И беше категорична, че удължаването на епидемичната обстановка и спазването на мерките ще помогнат за ограничаване разпространението на вируса.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дневно се правят над 2000 PCR теста, НЗОК покрива 330. Кой ги плаща?
Дневно се правят над 2000 PCR теста, НЗОК покрива 330. Кой ги плаща?
Дърво се стовари върху палатка и уби чехкиня в Рила
Дърво се стовари върху палатка и уби чехкиня в Рила