НОВИНИ

Над 60 литра дъжд на кв. метър са паднали в южните части на София снощи

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 07.07.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

"По данни на Националния институт по метрология и хидрология около 50 литра на кв. метър за около час на "Орлов мост". Това означава, че в южните квартали са били над 60 литра", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг за ситуацията в София и нанесените щети след силната буря снощи.

За кратко време се покачиха нивата на реките - Перловската и Слатинската река излязоха в участъци - Перловската река излезе в участъка при моста на ул. "Шипка".

На терен са всички екипи за почистване на улиците, на местата, където са се събрали наноси, листа. До обяд трябва да се почистят шахтите заради очакваните валежи следобед. В момента екипите работят на няколко места - "Лъвов мост", транспортния тунел, също и в две болници работят екипите на пожарната.

Градският транспорт се движи нормално по обичайните си маршрути, с изключение на линия 63 - автобусът минава по улица "Пушкин". Всички останали места са напълно проходими.

Получени са над 430 сигнала за спряно електричество. "В момента има 5 трафопоста със спряно електроподаване в няколко квартала", уточни Фандъкова. Това са части от "Манастирски ливади", "Гео Милев", "Оборище". По нейна информация, до обяд навсякъде ще бъде възстановено електричеството.

Общо сигналите на телефон 112 през нощта са били около 700, като над 430 от тях са били за наводнявания. Най-тежките ситуации са били в най-ниските места на София - подлезите, транспортните тунели, НДК подлезът, "Лъвов мост", подлезите на бул. "България", на бул. "Ботевградско шосе". Получени са много сигнали за наводнени мазета.

Няма пострадали хора. С изключение на един леко пострадал човек - при падане на мълния една част от покрива на един от търговските обекти в квартал "Гоце Делчев" е паднала и го е наранила.

"За около час, час и половина, даже за по-малко от час реките се оттекоха. Нивото се покачи изведнъж, след това много бързо реките се прибраха в коритата си, така че това, което правим и трябва да продължим да правим, е почистване на шахти, на речни корита и контролирано освобождаване на водата", обясни Фандъкова.

Директорът на Столичната пожарна старши комисар Веселин Гетов обясни, че на дежурство са били 28 екипа със 140 служители. Първите сигнали са получени между 21:15 и 21:30ч. "По-притеснително беше сигналът за паднала мълния и повреден, паднал покрив на търговска верига, от което е пострадал човек. В рамките на 10-ина минути 2 екипа се отзоваха. Слава богу, човекът е леко пострадал, транспортиран е с Бърза помощ", допълни директорът на пожарната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На "Кулата-Промахон" опашки липсват. Една-две минути и влизаш
На "Кулата-Промахон" опашки липсват. Една-две минути и влизаш
Комари тормозят варненци
Комари тормозят варненци